Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Andreessen Horowitz prikupio 9 mlrd. USD za nova ulaganja Istaknuto

Marc Andreessen Marc Andreessen Wikipedia

Tvrtka za rizična ulaganja Andreessen Horowitz prikupila je devet milijardi američkih dolara za nove investicije.

Kao i brojni slični ulagači, u ovoj tvrtci iz runde u rundu malo po malo povećavaju količinu sredstava raspoloživih za ulaganja. Tijekom prošle godine uspješno su prikupili 2,2 mlrd. USD za ulaganja u tržište kriptovalutama.

Njihova nova generacija fondova - što uključuje sedmi venture fond vrijedan 1,3 mlrd. USD, drugi razvojni fond vrijedan 3,2 mlrd. USD i treći biotehnološki fond vrijedan 750 milijuna USD - vrijedi nešto malo više nego prethodna. Samo će ukupna vrijednost fonda namijenjenog biotehnologijama biti vrijedna 1,5 mlrd. USD.

Prvi kripto fond kojeg su pokrenuli vrijedio je 300 milijuna USD, drugi 515 mil. a najnoviji gotovo četiri puta toliko.

Dobra vijest za startupe

Trend povećavanja dostupnih sredstava u pravilu je dobra vijest za startupove jer može značiti veće pojedinačne runde ulaganja. Ali, s time bi u paketu mogli stići i stroži uvjeti, kao i veće tržišne procjene njihove vrijednosti.

Tijekom prosinca prošle godine Norwest Venture Partners završio je prikupljanje sredstava za fond vrijedan tri mlrd. USD. Ukupno su dosad prikupili 12,5 mlrd. USD, piše Tech Crunch.

Andreessen Horowitz i drugi nastoje iskoristiti povoljnu investicijsku klimu nastalu uslijed, između ostalog, intervencija središnjih banaka i državnih programa podrške tvrtka u više država kako bi bile ublažene posjeldice epidemioloških mjera uvedenih radi suzbijanja širenja koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19.

Te su mjere dovele do najviše razine spajanja i preuzimanja u svijetu u zadnjih više od četiri desetljeća. Očekuje se kako će taj trend biti nastavljen i tijekom ove godine, a puno se očekuje i od najavljenih javnih ponuda dionica.

Andreessen Horowitz bio je jedan od ranih ulagača u Facebook. Osim dionica te tvrtke, u svom portfelju također drže Foursquare, Github, Pinterest, Twitter... Među njihovim poznatijim transakcijama također je i preuzimanje Skypea 2009. godine za 2,75 mlrd. USD. Microsoft je dvije godine kasnije kupio tu tvrtku od njih za 8,5 mlrd. USD.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next