Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Pet javnih ponuda dionica koje treba držati na oku u 2022. Istaknuto

Pet javnih ponuda dionica koje treba držati na oku u 2022.

Usprkos nepovoljnim okolnostima poslovanja zbog pandemije, logističkih problema i rastuće inflacije, veliki se broj tvrtki odlučio na javnu ponudu dionica tijekom 2021. godine.

Ukupno ih je bilo oko 399, pri čemu je skupljeno 142,5 milijardi američkih dolara. Među njima su bili Coinbase, Rent the Runway, Robinhood, proizvođači električnih vozila Lucid i Rivian...

Evo pregleda nekoliko javnih ponuda dionica najavljenih za ovu godinu koje svakako trebate imati u vidu.

Vinfast

Vijetnamski proizvođač automobila nastao je izdvajanjem iz konglomerata Vingroup, u kojim se bave svim i svačim u rasponu od nekretnina do zdravstvene njege.

Namjeravaju prikupiti novac za prebacivanje na proizvodnju električnih vozila za Europu i Sjedinjene Države. Procjenjuje se kako bi im tržišna vrijednost mogla dosegnuti 60 mlrd. USD.

Predstavili su dva modela - VF e35 i e36 - tijekom sajma Los Angeles Auto Show u studenom prošle godine. Planiraju početi primati predbilježbe u prvoj polovici i isporučiti ih do kraja ove godine.

Mobileye

Intel tijekom ove godine planira u zasebnu tvrtku izdvojiti svoj odjel Mobileye, nakon što ih je preuzeo 2018. za 15 mlrd. USD. Ta je tvrtka fokusirana na razvoj naprednih sustava za pomoć vozačima i tehnologija potrebnih za automobile koji ne trebaju vozača. Njihova bi javna ponuda dionica mogla vrijediti i do 50 mlrd. USD.

U prosincu su pokrenuli program testiranja samostalnih vozila u Parizu, uz prisustvo ljudskog vozača (za svaki slučaj).

Reddit

Forumska aplikacija s više od 50 milijuna dnevno aktivnih korisnika, 100 tisuća subredita i 50 milijardi pregleda mjesečno navodno cilja na tržišnu vrijednost od 15 mlrd. USD nakon javne ponude dionica.

Flipkart

Indijska tvrtka koja uživa potporu američkog trgovačkog diva Walmarta i izravno konkurira Amazonu očekuje tržišnu valuaciju od 39 mlrd. USD. Ima sto milijuna registriranih korisnika i sto tisuća prodavatelja koji nude sve u rasponu od odjeće do kućanskih uređaja.
Nedavno su Flipkart i Walmart uložili 145 milijuna USD u još jednu indijsku tvrtku, Ninjacart, kako bi poboljšali svoj servis za dostavu namirnica.

Automation Anywhere

Tvrtka koja se bavi softverskim robotima u koju je uložio japanski SoftBank mogla bi vrijediti oko sedam mlrd. USD, piše Yahoo.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next