Biz Tech web portal powered by vidi logo2

TSMC srušio rekord prodaje šest kvartal zaredom Istaknuto

TSMC srušio rekord prodaje šest kvartal zaredom

Tajvanski proizvođač procesora TSMC objavio je rekordne prodajne rezultate za zadnje tromjesječje 2021. godine.

TSMC je među najvećim proizvođačima čipova na svijetu. Među njegovim kupcima su tvrtke poput Applea i Qualcomma.

U prosincu prošle godine ostvarili su oko 5,6 milijardi američkih dolara prihoda, za 4,8 posto više nego u studenom 2021. godine ijekom cijelog četvrtog kvartala uprihodili su oko 15,8 mlrd. USD i ostvarili šesto tromjesječje rekordnih prihoda od prodaje zaredom. Konsolidirana prodaja za 2021. bila je za 18,5 posto veća nego u 2020.

Time su nadmašili očekivanja analitičarima, prema kojima je trebao iznositi između 15,4 i 15,7 mlrd. USD. Ranija prognoza za kvartal na kraju godine bila je 12,68 mlrd. USD, što prilično govori o tome kakvu je ludu godinu TSMC ostavio iza sebe.

Veća potražnja za novijim čipovima

Rast prodaje u najvećoj je mjeri pripisan povećanju potražnje za naprednim pet-nanometarskim čipovima, što je najnovija tehnologija koju je taj proizvođač čipova uveo u masovnu proizvodnju. Najviše su traženi čipovi za uređaje koji podržavaju 5G, jača računala i elektroniku za automobile.

Potražnja za poluvodičima već mjesecima višestruko nadmašuje ponudu zbog globalne nestašice uslijed poremećaja u lancima opskrbe zbog epidemioloških mjera uvedenih radi suzbijanja pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19.

Kako su pisali japanski mediji, u TSMC-u su krajem prošle godine planirali podići cijene. U investicijskoj banci China Renaissance prognoziraju kako bi tijekom 2022. godine ta tvrtka mogla zabilježiti 23 posto veće prihode nego u protekloj, zahvaljujući uvelike upravo tom povećanju cijena, piše CNBC.

Do kraja godine planiraju sagraditi novi proizvodni pogon u Japanu, koji će koristiti stariju tehnologiju i s radom početki krajem 2024. godine. Procjenjuje se kako bi mogao koštati oko sedam mlrd. USD.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next