Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Novi udarac za Uber: I Nizozemska vidi njihove vozače kao zaposlenike Istaknuto

Novi udarac za Uber: I Nizozemska vidi njihove vozače kao zaposlenike

Uberovi vozači su zaposlenici i zbog toga im pripadaju prava propisana zakonom, odlučio je nizozemski sud.

Okružni sud u Amsterdamu stao je na stranu nizozemskih sindikata, koji su tvrdili kako su oko četiri tisuće vozača u glavnom gradu te države u stvari Uberovi zaposlenici, pa im stoga pripadaju prava i povlastice kakve inače imaju vozači taksija, a koje su predviđene kolektivnim ugovorom. "Pravni odnos Ubera i vozača zadovoljava sve karakteristike zaposleničkog ugovora", navedeno je u presudi.

Uber također mora platiti globu vrijednu 50 tisuća eura zbog toga što nije primijenio uvjete kolektivnog ugovora na svoje vozače, piše Reuters.

Sindikati su pozdravili odluku nizozemskog suda i ustvrdili kako to znači kako su svi Uberovi vozači od sad automatski postali zaposlenici koji imaju pravo na više plaće, više prava pri bolovanju i otkazu, pa i isplatu zaostalih plaća u pojedinim slučajevima. 

Iz Ubera su najavili žalbu i rekli kako ne planiraju zapošljavati vozače u Nizozemskoj. Ustvrdili su kako su razočarani jer znaju kako većina njihovih vozača želi poslovati nezavisno, odnosno samostalno odlučivati hoće li, kad i koliko raditi.

Ozbiljan udarac

Presuda je ozbiljan udarac ne samo poslovanju te američke tvrtke u Europi, već i nemalom broju tvrtki koje se oslanjaju na usporediv poslovni model.

Sličnu je odluku ranije ove godine donio i Vrhovni sud u Velikoj Britaniji. Nakon toga je iz Ubera stigla najava poboljšavanja uvjeta rada za vozače, uključujući i povećanje minimalne plaće, za više od 70 tisuća vozača u toj državi. Britanski je zakon, doduše, drukčiji od europskih i američkih utoliko što predviđa jedinstven status radnika, otprilike između nezavisnih izvršitelja posla i zaposlenih osoba.

Uber je pozvao i druge države na donošenje slične regulacije, kao i Europsku uniju na prepoznavanje njihovog doprinosa u stvaranju novih radnih mjesta.

U SAD-u je Vrhovni sud odbio njihov pokušaj izbjegavanja tužbe kojom bi bilo određeno jesu li njihovi vozači zaposlenici ili nisu. S druge strane, referendum u američkoj saveznoj državi Kaliforniji cementirao je status Uberovih vozača kao vanjskih dobavljača, iako uz određene pogodnosti.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next