Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Otkazi u Oracleu nakon dobrih poslovnih rezultata Istaknuto

Håkan Dahlström | Wikipedia Håkan Dahlström | Wikipedia

Softverska tvrtka Oracle otpustila je stotine zaposlenika, povukla ponude za posao i smanjila broj otvorenih radnih mjesta unutar svoje poslovne jedinice koja se bavi zdravstvom.

Otkazi u Oracleu dio su stotina tisuća kadrovskih rezova dok se američke tvrtke bore s visokim razinama inflacije i rastućim kamatama.

Oracleova zdravstvena jedinica uključuje tvrtku za elektroničku medicinsku dokumentaciju Cerner, koju je Oracle kupio za 28,3 milijarde američkih dolara u prosincu 2022. godine, što je bilo najveće preuzimanje te tvrtke ikad.

Problemi s klijentom

Otkazi su uglavnom bili posljedica problemima koje je Cerner imao u radu s američkim Department of Veteran Affairs, u kojem su tu tvrtku angažirali radi zamjene njihove domaće medicinske dokumentacije Cernerovom tehnologijom.

Otpušteni zaposlenici dobit će otpremninu u visini naknade za četiri tjedna rada, plus jedan dodatni tjedan za svaku godinu radnog staža i isplatu dana godišnjeg odmora, piše Reuters.

Do otkaza dolazi nakon što je Oracle objavio prilično dobre poslovne rezultate. Vrijednost njegove dionice porasla je za 73 posto u proteklih 12 mjeseci, nadmašujući sve dionice velikih tehnoloških poduzeća u tom segmentu osim Nvidije.

Nekoliko sati nakon izvješća o zaradi, Bloomberg je objavio da je osnivač Oraclea Larry Ellison dosegao četvrto mjesto na ljestvici milijardera, što je njegov najbolji plasman do sad.

Prije sadašnjeg uspona Oracle nije bio u blistavoj poziciji. Udio na tržištu računalnog oblaka preotimao mu je Salesforce, dok je u segmentu ponude infrastrukture kao servisa (IaaS) zaostajao za Amazonom, Microsoftom i Googleom.

Dobili su značajne poslove od TikToka i Zooma, ali velika su imena uglavnom odlazila drugdje.

Sada Oracle bilježi ubrzani rast zahvaljujući eksplozivnom porastu potražnje za alatima generativne umjetne inteligencije.

Značajan su ulagač u Cohere, startup fokusiran na poslovanje s drugim tvrtkama čiji proizvodi mogu poboljšati pisanje tekstova, pretraživanje i sažimanje.

Procjenjuje se kako je tržišna vrijednost tog startupa veća od dvije milijarde američkih dolara, piše CNBC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next