Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Šveđani pozivaju na zabranu rudarenja kriptovaluta u Europskoj uniji Istaknuto

Šveđani pozivaju na zabranu rudarenja kriptovaluta u Europskoj uniji

Zbog naglog porasta potrošnje električne nergije švedske vlasti pozivaju Europsku uniju na zabranu rudarenja kriptovaluta.

Povećana potražnja za strujom zaprijetila je ispunjenju obveza koje je Švedska preuzela u sklopu Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama iz 2015. godine.

Između travnja i kolovoza ove godine potrošnja energije zbog rudarenja kriptovaluta u toj skandinavskoj državi porasla je za nekoliko stotina posto. Trenutno je na razini potrošnje 200 tisuća domaćinstava.

Pedatni Šveđani su izračunali kako je za izradu jednog bitkoina potrebna količina energija dovoljna za vožnju 1,8 milijuna kilometara u električnom automobilu srednje veličine. To je udaljenost dovoljna kako bi se 44 puta moglo obići cijeli svijet Stoga su Erik Thedéen i Björn Risinger, direktori švedskih regulatornih agencija za financije i zaštitu okoliša, pozvali na uvođenje zabrane dokaza o radu pri rudarenju kriptovaluta diljem Unije.

Od Švedske su zatražili zaustavljanje pokretanja novih rudarenja kriptovaluta, a od tvrtki koje se bave i ulažu u kriptoimovinu obustavu prikazivanja njihovog poslovanja kao ekološki održivog.

Utrka za novim kovanicama

Ključan je sustav dokaza o radu, kojeg se koristi za rudarenje brojnih kriptovaluta, među kojima su bitkoin i ether, dvije najveće kriptovalute na svijetu. U sklopu tog sustava računala moraju rješavati složene matematičke zagonetke kako bi mogla ovjeriti transakcije do kojih dolazi na određenoj mreži.

Taj je proces osmišljen kao postupno sve zahtjevniji što je broj blokova ovjerenih transakcija u lancu veći. Kako postaje zahtjevniji tako traži više računalne snage, a time i električne energije. Zbog toga dolazi do natjecanja između rudara, koji se utrkuju tko će prvi ovjeriti novi blok i dobiti novi kriptonovčić. Što je nečiji hardver jači to su veći izgledi kako će osvojiti kriptonovčić.

Nordijske države zabilježile su porast u rudarenju kriptovaluta zadnjih mjeseci zbog razmjerno nižih cijena energije i više struje dostupne iz obnovljivih izvora energije. Seobi na sjever pomoglo je i pooštravanje regulative u Kini, piše Euro News.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next