Biz Tech web portal powered by vidi logo2

EU: Facebook i Instagramov model oglasa krši DMA Istaknuto

EU: Facebook i Instagramov model oglasa krši DMA

Krajem lipnja Europska unija je podijelila svoje preliminarne nalaze da je Apple prekršio Zakon o digitalnim tržištima (DMA) — prvu regulatornu akciju bloka otkako je zakon stupio na snagu u ožujku. Sada je na redu Meta, s obzirom da je EU objavila da je vlasnik Facebooka i Instagrama također prekršio DMA.

Europska komisija je prvo otvorila istrage protiv tvrtki Apple, Meta i Googleove matične tvrtke Alphabet nedugo nakon što je DMA postao zakon.

Preliminarni nalazi Komisije o Meti usredotočuju se na zabrinutosti u vezi s Metinim modelom "pristani ili plati". Meta trenutno daje korisnicima izbor da imaju besplatan pristup njezinim aplikacijama uz pristanak na dijeljenje podataka ili da plate kako bi zabranili njihovo prikupljanje. U izjavi Komisije stoji da Meta "ne dopušta korisnicima da odaberu uslugu koja koristi manje njihovih osobnih podataka, ali je inače ekvivalentna usluzi 'personaliziranih oglasa'". Nadalje, Meta ne "dopušta korisnicima da koriste svoje pravo na slobodan pristanak na kombinaciju njihovih osobnih podataka".

Ponovivši prethodne izjave, Komisija je pozvala Metu da stvori "ekvivalentnu alternativu" koja ne zahtijeva plaćanje naknade. Regulatorno tijelo EU-a ima rok do kraja ožujka 2025. godine — godinu dana nakon otvaranja istrage — da donese konačnu odluku. Ako se utvrdi da je Meta prekršila DMA, mogla bi platiti kaznu u visini od deset posto svog godišnjeg globalnog prihoda.

Meta još nije priznala nikakvu krivnju. "Pretplata bez oglasa slijedi smjer najvišeg suda u Europi i usklađena je s DMA-om. Radujemo se daljnjem konstruktivnom dijalogu s Europskom komisijom kako bismo završili ovu istragu," rekla je Meta u izjavi.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next