Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Bitkoin bi mogao zamijeniti američki dolar već za pet godina Istaknuto

Bitkoin bi mogao zamijeniti američki dolar već za pet godina

Istraživanje provedeno mahom među direktorima banaka pokazalo je kako većina njih vjeruje da bi bitkoin i digitalna imovina mogli zamijeniti klasične valute poput američkog dolara tijekom idućih pet do deset godina.

Takvu promjenu tektonskih razmjera u sektoru financijskih usluga - nastalu kao posljedica evolucije digitalne imovine temeljene na tehnologiji blockhain - vjeruje čak 76 posto od ukupno nešto manje od 1300 ispitanika, naveli su istraživači tvrtke Deloitte u izvješću o provedenom istraživanju.

Većina ispitanika (81 posto) procjenjuje kako je blockchain moguće skalirati u širokim razmjerima i kako je ta tehnologija spremna za svakodnevnu primjenu. Njih 73 posto uvjereno je kako tvrtka za koju rade treba prihvatiti kriptovalute ili će izgubiti kompetitivnu prednost.

Uzlet na dobrim vijestima

Ove su godine, piše Forbes, banke s američkog Wall Streeta poput Goldman Sachsa i JP Morgana počele nuditi bitkoin i usluge općenito vezane uz kriptovalute.

Vrijednost bitkoina premašila je ovih dana 50 tisuća USD, po prvi put od svibnja ove godine. U travnju je dosegla rekordnu razinu od 64 tisuća USD, da bi tijekom ljeta pala na ispod 30 tisuća USD pod pritiskom, između ostalog, i strožih regulatornih mjera u Kini.

I druge kriptovalute poput ethereuma, BNB-a, cardana i XRP-a bilježe dvoznamenkasti rast, a vrijednost globalnog tržišta popela se na iznad 2,1 bilijun USD (naspram 1,1 bilijun USD iz srpnja ove godine).

Na porast vrijednosti svakako su utjecale vijesti o širenju prihvaćanja kriptovaluta općenito.

PayPal je tako najavio kako će u Velikoj Britaniji na svojoj platformi omogućiti kupovinu, prodaju i čuvanje kriptovaluta (bitkoin, ethereum, litecoin i bitcoin cash). Bit će to prvi iskorak te vrste za PayPal izvan granica Sjedinjenih Država.

S druge strane, iz Coinbasea su poručili kako se spremaju kupiti kriptovalute vrijedne 500 milijuna USD.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next