Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Japan ulaže 300 milijuna dolara da potakne domaće istraživanje čipova Istaknuto

Japan ulaže 300 milijuna dolara da potakne domaće istraživanje čipova

Japan će potrošiti do 45 milijardi jena (300 milijuna dolara) kako bi podržao istraživačku grupu koja razvija naprednu tehnologiju čipova - dio nacionalnog napora za dostizanje zaostatka u proizvodnji poluvodiča.

Ministarstvo gospodarstva, trgovine i industrije (METI) priopćilo je da odobrava vanjsko istraživanje tehnologije najnovije izrade u Centru za tehnologiju vodećih poluvodiča. Godinu dana staru organizaciju osnovalo se kako bi okupila japanske istraživače u područjima poput nanotehnologije, materijala i umjetne inteligencije te podržala proizvodnju čipova u tvrtki Rapidus, koju podupire država.

„Koristimo usluge vanjskih suradnika za istraživanje i razvoj koji vlada smatra nužnim, ali su previše rizični za privatni sektor da ih provede“, izjavio je Hidemichi Shimizu, direktor ureda strategije METI-ja za industriju softvera i informacijske usluge, na konferenciji za novinare u petak. Ugovor se odnosi na razdoblje do pet godina i obuhvatit će tehnologiju čipova od dva nanometra i dalje, kao i dizajn čipova koji omogućuju umjetnu inteligenciju, rekao je.

LSTC ima cilj razviti stručnost za proizvodnju čipova od 1,4 nm do 2028. godine, koju planira podijeliti s Rapidusom.

Rapidus ulaže milijarde dolara u subvencije u pokušaj proizvodnje naprednih čipova od 2 nm u Chitoseu, najsjevernijoj prefekturi Hokkaido u Japanu, i konkurira tvrtkama Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. i Samsung Electronics Co.

Startup ima cilj stvoriti ciklus koji potiče novu potražnju paralelno s razvojem najmodernije tehnologije, izjavio je predsjednik tvrtke Rapidus, Tetsuro Higashi, na konferenciji za novinare u petak. Bivši predsjednik proizvođača opreme za čipove, Tokyo Electron Ltd., također se osvrnuo na opću skepsu u vezi izgleda uspjeha startupa, s obzirom na TSMC-ovu razmjernu veličinu i kontrolu nad više od 90% svjetskog naprednog foundry poslovanja.

„Imamo snažnu podršku od vlade, podršku iz inozemstva i podršku proizvođača opreme“, rekao je Higashi, koji također vodi LSTC. „Ne sumnjam niti najmanje u uspjeh Rapidusa“.

Japan je dom nekih od neophodnih dobavljača alata i materijala globalne poluvodičke industrije, od tvrtke JSR Corp. do tvrtke Ushio Inc. Tokyo Electron je u petak premašio procjene zarade i izgleda nakon povećane prodaje starih uređaja Kini.

LSTC sa sjedištem u Tokiju radi na dizajnima koji će omogućiti primjenu umjetne inteligencije na uređajima poput pametnih telefona, kao i povezanim električnim vozilima. Centar okuplja istraživače sa Sveučilišta u Tokiju, Sveučilišta Tohoku i drugih, prema njihovoj internetskoj stranici.

LSTC će također služiti kao središte zajedničkog razvoja s inozemnim partnerima na tehnologiji poluvodiča sljedeće generacije, te će pomoći u generiranju potražnje za Rapidusom dok jača održivu konkurentnost Japana, izjavio je ministar gospodarstva Ken Saito.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next