Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Američko Ministarstvo pravosuđa tuži eBay Istaknuto

Američko Ministarstvo pravosuđa tuži eBay

Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država (DoJ) optužilo je eBay za prodaju tisuće proizvoda štetnih za okoliš. Točnije, radi se o više od 343 tisuće stavki, uključujući i boje koje sadržavaju diklormetan.

Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država (DoJ) podnijelo je tužbu protiv tvrtke eBay, Inc. pred sudom u Brooklynu u srijedu, optužujući je za navodno kršenje Zakona o čistom zraku i drugih ekoloških zakona, te za dopuštanje korisnicima da prodaju štetne proizvode koji nisu u skladu s kontrolama onečišćenja automobila.

Tužba, podnesena u ime Agencije za zaštitu okoliša Sjedinjenih Američkih Država, tvrdi da je eBay „prodavao, nudio na prodaju ili uzrokovao prodaju“ više od 343.000 aftermarket uređaja za poremećaj emisija na vozilima, te navodi da se eBay suočava s kaznama u iznosu od 5.580 dolara za svako kršenje Zakona o čistom zraku, kako je priopćilo Ministarstvo. Identificirani uređaji povećavaju emisiju ugljikovog monoksida.

Osim tvrdnje da je eBay prekršio Zakon o čistom zraku, DoJ također optužuje eBay za kršenje Zakona o sredstvima za suzbijanje štetočina, gljivica i glodavaca (FIFRA), i Zakona o kontroliranju otrovnih tvari (TSCA). Dodatni proizvodi koji se navodno prodaju na web mjestu uključuju „visoko toksični insekticid zabranjen u Sjedinjenim Američkim Državama, sredstva za suzbijanje štetočina koja smiju primjenjivati samo certificirani primjenitelji, te proizvode koji lažno tvrde da štite korisnike od virusa SARS-CoV-2“.

DoJ je dodao u svom priopćenju da su od proizvoda navedenih i/ili prodanih, „barem 23.000 bili neregistrirani, nepravilno označeni ili proizvodi za ograničenu upotrebu protiv štetočina“, što spada pod kršenje Zakona o sredstvima za suzbijanje štetočina, dok je eBay optužen da je navodno distribuirao 5.614 proizvoda za uklanjanje boje i premaza koji sadrže diklormetan, koji je povezan s rakom mozga i jetre te limfomom ne-Hodgkin.

Kada su upitani za komentar, eBay je uputio portal Gizmodo na svoje priopćenje u kojem su porekli optužbe, nazvavši tvrdnje vlade „potpuno bez presedana“. Tvrtka je izjavila da se „namjerava žustro braniti“, tvrdeći da se posvećuje uklanjanju zabranjenih proizvoda sa svoje stranice i da je navodno već uklonila 99,9% oglasa koje je DoJ naveo u svojoj tužbi.

„Očuvanje sigurnog i pouzdanog tržišta za našu globalnu zajednicu prodavatelja i kupaca temeljni je princip našeg poslovanja na eBayu“, rekla je tvrtka u svom priopćenju. „Posvećujemo značajne resurse, primjenjujemo najsuvremeniju tehnologiju i osiguravamo da su naši timovi pravilno obučeni kako bi spriječili da zabranjeni proizvodi budu navedeni na tržištu“, dodala je.

U svom priopćenju, eBay tvrdi da je već više od dva desetljeća surađivao s pravosuđem, uključujući i DoJ, kako bi se pridržavao ekoloških propisa. Unatoč tvrdnjama tvrtke eBay, DoJ je zatražio sudsku odluku koja navodi: „Poslovne prakse eBayja kao internetskog trgovca krše CAA, FIFRA i TSCA i traži zabranu eBaya od daljnjih kršenja ovih zakona, kao i novčane kazne za kršenja CAA“.

„To što je eBay prodavao uređaje za isključivanje kontrola emisija, pesticida i drugih nesigurnih proizvoda predstavlja neprihvatljive rizike za naše zajednice koje su nerazmjerno pogođene ekološkim i zdravstvenim opasnostima“, rekao je državni tužitelj za istočnu oblast New Yorka Breon Peace. Dodao je: „Zajedno s našim partnerima, ovaj ured će odlučno provoditi federalne zakone protiv onih čije ponašanje ugrožava javno zdravlje i okoliš“.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next