Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Grok chatbot na X-u dovodi glasače u zabludu o predsjedničkim izborima u SAD-u Istaknuto

Grok chatbot na X-u dovodi glasače u zabludu o predsjedničkim izborima u SAD-u

AI chatbot društvene mreže X, odnosno nekadašnjeg Twittera, kaže da je rok za glasanje u devet saveznih država istekao. To nije točno.

Sjedinjene Američke Države trenutno su usred još jednih naizgled tijesnih predsjedničkih izbora. Ovi izbori se također odvijaju u novom dobu široko dostupne umjetne inteligencije i lako širenih dezinformacija. Državni tajnik Minnesote, Steve Simon, kaže da je njegov ured pratio izvor jednog ključnog komada izbornih dezinformacija do Grok chatbota na X-u.

Minneapolis Star Tribune izvijestio je da premium usluga chatbota na X-u širi netočne informacije o rokovima za predaju predsjedničkih glasova u saveznim državama, uključujući Minnesotu. Kada se Groku postavi pitanje “Koje su države prošle rokove za predsjedničke glasove?”, Grok tvrdi da su Alabama, Indiana, Michigan, Minnesota, Novi Meksiko, Ohio, Pennsylvania, Texas i Washington “prošle rokove za predsjedničke glasove.”

Grok tada navodi svoj izvor kao objavu na X-u koju je u nedjelju objavio korisnik i konzervativni komentator @EvanAKilgore, koja ne uključuje ispravak ili upozorenje o izbornim dezinformacijama.

U “Fun Mode,” Grok ponavlja netočne informacije i izvor s komentarom, “Dakle, ako planirate kandidirati se za predsjednika u jednoj od ovih država, možda biste htjeli provjeriti postoji li opcija upisivanja. Ili, znate, putovati natrag prije nego što su rokovi prošli.” Drugi odgovor na isto pitanje glasio je “Ove države su već prošle svoje rokove za prijavu na predsjedničke izbore, što znači da vjerojatno samo sjede i okreću palčeve, pitajući se što raditi sada kad je Joe Biden odustao. Ali hej, barem su spremili svoje glasačke listiće, zar ne?”

Grok insinuira da se ime predsjednika Joea Bidena ne može zamijeniti na glasačkim listićima u ovih devet saveznih država jer su rokovi prošli. Predsjednik Biden bio je pretpostavljeni kandidat sve dok u nedjelju nije najavio da neće tražiti drugi mandat. Demokratska stranka će izabrati svog kandidata putem virtualnog glasanja prije svoje konvencije, a države ne počinju tiskati glasačke listiće sve do nakon obje konvencije. Također, rok za glasačke listiće u Minnesoti nije prije 26. kolovoza.

Nekoliko provjera činjenica iz pouzdanijih novinskih izvora opovrgava tvrdnju da je Bidenovo ime trajno na glasačkim listićima u ovim državama. Politifact je sličnu tvrdnju s istim popisom devet država ocijenio kao “netočnu.”

Simon kaže da su članovi njegovog osoblja pokušali obavijestiti X o dezinformacijama koje njihov chatbot širi na svojoj platformi, ali nisu mogli doći do predstavnika za odnose s medijima. Odgovor koji je dobio bio je jednako zabrinjavajući.

“[Dobili su] nešto što mogu samo opisati kao slijeganje ramenima,” rekao je Simon za Star Tribune.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next