Biz Tech web portal powered by vidi logo2

FBI zaplijenio veći dio otkupnine za Colonial Pipeline Istaknuto

FBI zaplijenio veći dio otkupnine za Colonial Pipeline

Američka agencija FBI zaplijenila je 2,3 milijuna američkih dolara koje je tvrtka Colonial Pipeline platila kao otkupninu nakon kibernetičkog napada.

Taj iznos predstavlja nešto malo više od polovine svote koju je ta tvrtka isplatila skupini DarkSide nakon napada 7. svibnja.

Alat za dekriptiranje te skupine poznat je kao spor i neučinkovit, ali je Colonial Pipeline svejedno platio traženi iznos i potom posegnula za drugim načinima kako ponovno upogoniti svoju računalnu mrežu, piše Ars Technica.

Američko Ministarstvo prvosuđa uspjelo je ući u trag 63,7 od otprilike 75 bitkoina kojima je otkupnina plaćena. Administracija predsjednika Joea Bidena uvjerena je kako DarkSide operira iz Rusije.

Zapljenu se smatra uspjehom jer je jedan od rijetkih slučajeva u kojima je žrtva uspjela povratiti barem dio novca isplaćenog napadačima. Američki dužnosnici nadaju se kako će to obeshrabriti druge kibernetičke kriminalce koji se koriste ucjenjivačkim softverom.

Mamac za hakere

Nije objavljeno kako je došlo do zapljene, osim podatka kako su do novčanika s digitalnom kriptovalutom uspjeli doći putem sudskog naloga izdanog na sjeveru američke savezne države Kalifornije. Ministarstvo pravosuđa također je objavilo kako su dosad otkrili 90 žrtava DarkSidea.

Prije nešto manje od četiri tjedna pojavila se objava, pripisana voditelji tima u skupini DarkSide, prema kojoj su vlasti zaplijenile njeno web odredište i infrastrukturu za distribuciju sadržaja, skupa s kriptovalutama koje su primili od njihovih žrtava. Ukoliko je objava istinita, moguće je kako je riječ o povećem iznosu. Prema procjeni tvrtke Chainalysis DarkSide je pobrao blizu 60 milijuna USD u prvih sedam mjeseci od prošlog kolovoza i još 46 mil. USD u prvom tromjesječju ove godine.

Nagađa se kako je Colonial Pipeline platio otkupninu upravo kako bi pomogao agentima FBI-ja u praćenju članova DarkSidea i načina na koje funkcioniraju.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next