Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Neuralink dobio dozvolu za kliničko testiranje na ljudima Istaknuto

Neuralink dobio dozvolu za kliničko testiranje na ljudima

Neuralink, neurotehnološki startup čiji je suosnivač Elon Musk, dobio je odobrenje američke regulatorne agencije Food and Drug Administration (FDA) za provedbu prve kliničke studije na ljudima.

Neuralink razvija moždani implantat pod nazivom Link kako bi pomogao pacijentima s teškom paralizom u kontroliranju tehnologije korištenjem samo neuralnih signala.

To znači da bi pacijenti s teškim degenerativnim bolestima poput ALS-a mogli s vremenom povratiti svoju sposobnost komunikacije pomicanjem pokazivača i tipkanjem u mislima.

Dug put do komercijalnog uređaja

Zasad nije poznato kad bi kliničko ispitivanje moglo krenuti, kao ni koliki je opseg odobren. Također, nije još objavljen ni poziv pacijentima na sudjelovanje.

Neuralink je dio industrije sučelja mozak-računalo. Takvi sustavi dešifriraju moždane signale i prevodi ih u naredbe koje tehnologija može prepoznati. Znanstvenici proučavaju tu tehnologiju već desetljećima, a nekoliko je tvrtki razvilo obećavajuće sustave koje se nadaju ponuditi na tržištu.

Uvjeti pod kojima je moguže dobiti dozvolu za komercijalni medicinski uređaj te vrste prilično su strogi i traže nekoliko iznimno temeljitih krugova testiranja i prikupljanja podataka o sigurnosti. Dosad u tome nije uspjela niti jedna tvrtka.

Neuralinkov sustav zahtijevat će od pacijenata podvrgavanje invazivnoj operaciji mozga, koju će obavljati robot.

U središtu sustava je Link, mali kružni implantat koji obrađuje i prevodi neuralne signale. Povezan je s nizom tankih, fleksibilnih niti umetnutih izravno u moždano tkivo gdje otkrivaju neuralne signale.

Pacijenti s Neuralinkovim uređajima naučit će njime upravljati pomoću aplikacije Neuralink te kontrolirati računalne miševe i tipkovnice putem Bluetootha.

U veljači je američko Ministarstvo prometa pokrenulo istragu protiv Neuralinka zbog navodnog pakiranja i transporta kontaminiranog hardvera na nesiguran način.  Neuralink se također našao na meti kritika aktivističkih skupina zbog navodnog postupanja prema životinjama, piše CNBC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next