Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Zakon o zabrani ugrađenih kvarova mogao bi uskoro biti usvojen Istaknuto

Biljana Borzan Biljana Borzan

Eurozastupnica Biljana Borzan predstavila je novi europski zakon kojim će biti zabranjena prodaja uređaja koji imaju ugrađene kvarove te biti uvedena jedinstvena oznaka trajnosti proizvoda u Europi.

Dio je to nove Direktive o osnaženju položaja potrošača u zelenoj tranziciji, čija je Borzan glavna autorica i pregovaračica.

"Potrošači će biti bolje zaštićeni od lažnog reklamiranja i bolje informirani o tome koji proizvođači proizvode dugotrajnije i kvalitetnije uređaje.

Zakonom ćemo osigurati dulje trajanje uređaja, veću mogućnost popravaka te jeftinije i dostupnije rezervne dijelove", istaknula je tijekom predstavljanja Borzan.

Obvezno i dobrovoljno jamstvo

Jedna od novina oznaka je zajamčene trajnosti uređaja, koja će biti obvezna i ista u cijeloj Europi.

Osim zakonski propisanog jamstva, proizvođači i trgovci mogu ponuditi i dobrovoljnu komercijalnu garanciju trajnosti uređaja, jednakovrijednu zakonskoj.

"Kako bismo osnažili položaj potrošača, odnosno potaknuli proizvođače na natjecanje kvalitetom uređaja i duljinom jamstva, uvodimo obveznu oznaku zajamčene trajnosti uređaja.

Na primjer, proizvođač televizora, uz obvezno dvogodišnje zakonsko jamstvo, daje dodatne dvije godine komercijalne garancije trajnosti.

Na pakiranju njegovog proizvoda će stajati oznaka "2 + 2". Kupac će tako u trgovini moći lako i brzo usporediti koji proizvodi imaju povoljniju oznaku, odnosno koji proizvođač dulje jamči za svoje uređaje", pojasnila je Borzan.

Također, dodala je, važan dio novih propisa posvećen je točnom, odnosno lažnom informiranju.

Bit će protuzakonito reklamirati da uređaj - recimo, perilica za rublje - ima zajamčen broj radnih sati ukoliko to nije tako.

Kupcima će morati biti rečeno ako se uređaj iz bilo kojeg razloga neće moći popravljati. Na primjer, printeri se neće praviti da odbijaju poslušnost dok toner stvarno nije prazan.

Europski parlament će o novim propisima glasati sljedeći tjedan.

S obzirom kako predloženi tekst zakona podržavaju gotovo sve političke grupe, očekuje se potvrda velikom većinom glasova.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next