Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Europska unija priprema stroža pravila za umjetnu inteligenciju Istaknuto

Europska unija priprema stroža pravila za umjetnu inteligenciju

Europski zakonodavci došli su korak bliže donošenju novih pravila koja reguliraju alate umjetne inteligencije kao što je ChatGPT, nakon što su postigli dogovor oko strožih odredbi u nacrtu zakona.

Čini se kako će dugo očekivani zakon Europske unije o umjetnoj inteligenciji biti prvi sveobuhvatni zakon na svijetu koji će regulirati tehnologiju, s novim pravilima oko upotrebe prepoznavanja lica, biometrijskog nadzora i drugih aplikacija umjetne inteligencije.

Očekuje se kako će nakon dvije godine pregovora nacrt zakona prijeći u sljedeću fazu procesa, tijekom koje će zastupnici usuglašavati pojedinosti Europskom komisijom i pojedinačnim državama članicama.

Dvije godine za prilagodbu

Prema prijedlogu novog zakona, alati umjetne inteligencije bit će klasificirani prema njihovoj percipiranoj razini rizika, od niske do neprihvatljive. Vlade i tvrtke koje koriste ove alate imat će različite obveze, ovisno o razini rizika.

Njemačka zastupnica u Europskom parlamentu Svenja Hahn rekla je Reutersu kako su pregovori natjerali konzervativne i ljevičarske europarlamentarce na kompromis koji će "regulirati umjetnu inteligenciju, zaštititi građanska prava te potaknuti inovacije i gospodarstvo”.

Na glasovanju u četvrtak ujutro zastupnici Europskog parlamenta složili su se oko zabrane korištenja prepoznavanja lica u javnim prostorima i prediktivnih policijskih alata, kao i nametanja novih mjera transparentnosti za aplikacije generativne umjetne inteligencije poput ChatGPT-a tvrtke OpenAI.

"Ovo je glasovanje prekretnica u reguliranju umjetne inteligencije i jasan signal iz parlamenta da temeljna prava trebaju biti kamen temeljac. Umjetna inreligencija treba služiti ljudima, društvu i okolišu, ne obrnuto", rekla je europarlamentarka Zelenih Kim van Sparrentak.

Prijedlog zakona bit će stavljen na plenarno glasovanje Europskog parlamenta u lipnju prije nego što se usuglase konačni uvjeti u razgovorima pregovora u kojima sudjeluju predstavnici Europskog parlamenta, Vijeća Europske unije i Europske komisije.

Nakon što se uvjeti finaliziraju i prijedlog postane zakon, postojat će razdoblje odgode primjene od oko dvije godine kako bi se omogućila prilagodba novim odredbama.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next