Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Europski parlament usvojio nova pravila za tehnološke divove Istaknuto

Margrethe Vestager Margrethe Vestager Europska unija

Europski parlament dao je zeleno svjetlo Zakonu o digitalnim tržištima, kojim je regulirano poslovanje tehnoloških divova. No, provedba bi mogla biti problematična.

Tijekom glasovanja u Europskom parlamentu Zakon o digitalnim uslugama usvojen je s 539 glasova za, 54 protiv i 30 suzdržanih, dok je Zakon o digitalnim tržištima prošao s 588 glasova za, 11 protiv i 31 suzdržanim.

Prema odredbama Zakona o digitalnom tržištu, tvrtke mogu biti kažnjenje globom u iznosu do 10 posto godišnjeg prometa ako se ogriješe o njegove odredbe. Zakon o digitalnim uslugama predviđa globu u iznosu do šest posto godišnjeg prometa.

Oba su zakona nastala temeljem istrage koju je provela povjerenica Europske unije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager. Ona je uspostavila i tijelo za provedbu Zakona o digitalnim tržištima, koje čini oko 80 dužnosnika.

Apple i Google na udaru

Parlamentarac Adreas Schwab, koji je gurao zakone kroz parlamentarnu proceduru, pozvao je na povećanje tog regulatornog tijela, a i European Consumer Organisation (BEUC) je izrazila zabrinutost kako ono u sadašnjem opsegu neće biti dovoljno kako bi zakon bio proveden.

Zakon o digitalnim tržištima, između ostalog, predviđa interoperabilnost sustava za razmjenu poruka i pristup podacima o korisnicima kojima tehnološki divovi raspolažu. Poslovni korisnici također će moći ponuditi konkurentske proizvode i usluge na njihovim platformama, kao i poslovati s korisnicima mimo njih.

Velike tehnološke tvrtke također neće moći pogodovati vlastitim proizvodima i uslugama na štetu drugih ili spriječavati korisnike koji žele uklanjati predinstalirani softver, što će naročito pogoditi Apple i Google.

Zakon o digitalnim uslugama brani ciljano oglašavanje djece, kao i ono temeljeno na osjetljivim podacima kao što su vjeroispovijest, rasa i politički svjetonazor, piše Reuters.

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan naglasila je kako će ti zakoni promijeniti internet kakav znamo i uspostaviti standard za zaštitu građana na svjetskoj razini.

"Predugo su naši građani bili prepušteni samovolji Googlea i Facebooka koji su debelo profitirali na našim podacima, pa čak i onim najosjetljivijima. Tko hoće kod nas poslovati, mora poštivati naša pravila. Danas smo pokazali kako u EU nema nedodirljivih!", istaknula je između ostalog Borzan.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next