Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Europski parlament usvojio Zakon o zabrani ugrađenih kvarova Istaknuto

Biljana Borzan Biljana Borzan

Europski parlament je s 544 "za", 18 "protiv" i 17 suzdržanih glasova izglasao zabranu ugrađenih kvarova i programiranog zastarijevanja proizvoda.

Dio je to nove Direktive o osnaženju položaja potrošača u zelenoj tranziciji, za koju je hrvatska zastupnica Biljana Borzan bila glavna autorica i pregovaračica.

"Građani mi se godinama žale kako im se uređaji kvare odmah po isteku jamstva, što su potvrdila i istraživanja. To je veliki udar na njihove kućne budžete, a frustracija je tim veća ako se sjetimo da zamrzivači ili štednjaci koje su kupile naše majke ili djedovi još uvijek rade.

Lakše do zamjene baterije na mobitelu

Upravo zato sam se borila za zabranu ugrađenih kvarova, kojima nas industrija primorava da iznova kupujemo nove uređaje. Stupanjem na snagu ovih pravila to će postati protuzakonito", pojasnila je Borzan.

"Nekada smo mogli bateriju na mobitelu vrlo jeftino sami zamijeniti, a danas je ona ukopana duboko u uređaj. Došli smo do točke kad je trošak zamjene baterije na mobitelu neisplativ u odnosu na cijenu novog uređaja.

Zato smo osigurali da potrošač u trenutku kupnje zna koliko je uređaj popravljiv, te da rezervni dijelovi budu dostupni i cjenovno pristupačni", dodala je Borzan.

Jedna od novina koje će uvesti novi zakon je oznaka zajamčene trajnosti uređaja, koja će biti obvezna i ista u cijeloj Europi. Uz zakonski propisanu garanciju, proizvođači i trgovci mogu ponuditi i dobrovoljnu komercijalnu garanciju trajnosti uređaja, jednakovrijednu zakonskoj garanciji.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next