Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Europska unija korak je bliže zabrani ugrađenih kvarova Istaknuto

Biljana Borzan Biljana Borzan

Odbor za zaštitu potrošača i unutarnje tržište Europskog parlamenta izglasao je zabranu ugrađenih kvarova i programiranog zastarijevanje proizvoda.

Dio je to nove Direktive Europske unije o osnaženju položaja potrošača u zelenoj tranziciji, čija je glavna autorica bila hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

Konačna odluka u travnju

"Ovime privodim kraju borbu za zaštitu potrošača od ugrađenih kvarova koju sam započela još 2014. godine.

Zakonom ćemo osigurati dulje trajanje uređaja, bolju mogućnost popravaka i servisa te jeftinije i dostupnije rezervne dijelove. Također, zabranjeno je ugrađivanje komponenti koje ograničavaju trajanje uređaja i prodaje dobra za koje je dokazano da ima ugrađeni kvar, poput kontrolera za Nintendo Switch", istaknula je Borzan.

Cilj zakona je, između ostalog, smanjiti pretjerano bacanje potrošačkih dobara i trošenje resursa, odnosno omogućiti potrošačima odabir održivijih opcija pri kupnji.

"Bit će protuzakonito reklamirati da uređaj - recimo, stroj za pranje rublja - ima garantiran broj radnih sati ukoliko to nije tako.

Nadalje, neće biti moguće prodavati uređaje koji se ne mogu popraviti, bez da se o toj činjenici informira kupca. Dokidamo još jednu iritantnu praksu, prodaju dobara koja traže zamjenu potrošnih dijelova ranije nego je nužno, primjerice kad printer počne signalizirati da nema boje, iako je toner još relativno pun", pojasnila je Borzan.

Prijedlog zakona je usvojen s 39 glasova "za" te jednim "protiv" i jednim "suzdržanim". Nova pravila moraju biti potvrđena glasanjem Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici, što se očekuje u travnju.

"Očekujem kako će pritisak onih koji profitiraju od toga da se proizvodi prijevremeno kvare i bacaju biti pojačan dok ne budu izglasana. Proteklih mjeseci su intenzivno lobirali da se pravila razvodne i oslabe. Moj posao je da ih u tome spriječim“, najavila je Borzan.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next