Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Intel se nada oporavku u drugoj polovici godine Istaknuto

Intel se nada oporavku u drugoj polovici godine

Intel očekuje kako će u pad bruto marže usporiti u drugoj polovici godine i nada se stabilizaciji tržišta osobnih računala.

Glavni izvršni direktor Intela Pat Gelsinger vidi znakove uspostave stabilnosti na tržištu osobnih računala nakon pada isporuka od oko 30 posto na globalnoj razini.

Do tog je pada došlo zbog slabe potražnje, viškova na skladištima i nepovoljnog makroekonomskog okruženja općenito. U trećem kvartalu 2022. godine bio je zabilježen najgori pad isporuke računala od sredine '90-tih godina prošlog stoljeća.

U toj tvrtci također očekuju kako bi trebali zadržati svoju poziciju u poslovanju podatkovnih centara.

Kreće isporuka Sapphire Rapids

Prilagođene bruto marže trebale bi se popeti iznad 40 posto, nakon što su u prvoj polovici godine dosegnule povijesno niske razine.

Tijekom prvog ovogodišnjeg kvartala ostvarili su 11,72 milijarde američkih dolara prihoda, uz gubitak po dionici značajno niži od očekivanog.

Prihodi tijekom drugog tromjesečja bi trebali biti oko 12 mlrd. USD, uz gubitak od četiri centa po dionici.

Neprilagođena bruto marža u prvom tromjesečju pala je na 34,2 posto, gotovo se prepoplovivši u odnosu na najvišu razinu od preko 67 posto, dosegnutu 2010 godine. Pad bi tijekom ovog kvartala trebao biti nastavljen, do 33,2 posto, nakon čega bi trebao uslijediti oporavak.

Intel je također povećao isporuku svog najsnažnijeg čipa za podatkovne centre, kodnog naziva Sapphire Rapids, koja je bila odgođena više od godinu dana. Ta je odgoda omogućila konkurentima kao što je Advanced Micro Devices i proizvođačima poslužiteljskih procesora temeljenih na ARM-u, kao što je Ampere Computing, preuzimanje dijelova tržišta koje je Intel do tada držao.

Intel pregovara o preuzimanju tvrtke Tower Semiconductor za 5,4 mlrd. USD, za što još čeka odobrenje regulatornih vlasti u Kini.

Gelsinger se nada kako će kinesko tržište uhvatiti zamah i kako među kupcima u toj državi postoje "snažna podrška i entuzijazam", usprkos geopolitičkim rizicima, piše Reuters.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next