Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Rast prihoda Amazon Web Services usporen Istaknuto

Rast prihoda Amazon Web Services usporen

U Amazonu očekuju kako će rast njihovog poslovanja u računalnom oblaku dodatno usporiti jer poslovni korisnici smanjuju potrošnju.

Kako je rekao glavni financijski direktor Amazona Brian Olsavsky, korisnici clouda pokušavaju smanjiti troškove, a Amazon im u tome pomaže kako bi izgradili dugoročne odnose.

To znači kako su stope rasta prihoda bile oko 5 postotnih bodova niže u travnju nego u prvom tromjesečju, rekao je Olsavky, govoreći o razdoblju u kojem je zabilježen uzastopni pad.

Rezovima do pozitivnog poslovanja

Nastojeći srezati troškove, Amazon je od studenog prošle godine otpustio 27 tisuća zaposlenih. Ukupan broj zaposlenih s punim i nepunim radnim vremenom smanjen je za deset posto, na 1,47 milijuna radnika.

Također su ugasili niz servisa, uključujući i uređaje za praćenje zdravstvenih parametara Halo, i reorganizirali poslovanje kako bi robu uskladištili bliže kupcima.

Ti su potezi pridonijeli Amazonovoj dobiti od 3,17 milijardi američkih dolara u razdoblju koje je završilo 31. ožujka. Godinu dana ranije zabilježili su 3,84 mlrd. USD gubitka.

Tijekom prva tri mjeseca ove godine ostvarili su 127,36 mlrd. USD prihoda od prodaje, što je bilo bolje od očekivanja. Najavljuju kako će do kraja ovog kvartala uprihoditi između 127 i 133 mlrd. USD.

Amazon je pod pritiskom konkurencije koju predvode Microsoft i Google, a koji u ponudu uvode alate podržane umjetnom inteligencijom.

Prema mišljenju glavnog izvršnog direktora Andrewa Jassyja, generativna umjetna inteligencija predstavlja ogromnu priliku za Amazonovo poslovanje u cloudu.  Kao razloge za optimizam naveo je Amazonove vlastite čipove i nove alate za umjetnu inteligenciju.

Rast prodaje Amazon Web Services usporio je na 15,8 posto, ali u Amazonu smatraju kako nije narušena ravnoteža među pružateljima usluga u računalnom oblaku, piše Reuters.

Ipak, cijena njihove dionice pala je po objavi poslovnih rezultata za blizu pet posto.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next