Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Britanci blokirali preuzimanje Activisiona, Microsoft bjesni Istaknuto

Britanci blokirali preuzimanje Activisiona, Microsoft bjesni

Predsjednik Microsofta Brad Smith rekao je kako je odluka britanskog regulatora o sprječavanju akviziciju Activision Blizzarda uzdrmala povjerenje u Veliku Britaniju kao destinaciju za tehnološka poduzeća.

Competition and Markets Authority (CMA), regulatorno tijelo koje djeluje neovisno o vladi, blokiralo je dogovor o preuzimanju zbog toga što - kako su ocijenili - može naškoditi konkurenciji na tržištu igara u računalnom oblaku.

Microsoft je na tu odluku reagirao izjavom kako je to bio "vjerojatno najmračniji dan u naša četiri desetljeća u Britaniji", koja šalje pogrešnu poruku globalnoj tehnološkoj industriji o Velikoj Britaniji.

"Ako vlada Ujedinjenog Kraljevstva želi inozemna ulaganja, ako želi stvoriti radna mjesta (...) mora pažljivo razmotriti ulogu CMA, regulatornu strukturu u Ujedinjenom Kraljevstvu, ovu transakciju i poruku koju je Ujedinjeno Kraljevstvo upravo poslalo svijetu", rekao je Smith za radio BBC.

Europska unija je bolja za pokretanje poslovanja

Glasnogovornik britanskog premijera Rishi Sunaka rekao je kako Smithovi komentari "nisu potkrijepljeni činjenicama" i najavio kako će nastaviti proaktivno surađivati s Microsoftom i drugim tvrtkama.

Smith je također naglasio kako je Microsoft učinkovito surađivao s regulatorima u Bruxellesu, ali ne i u Londonu što je, prema njegovim riječima, opovrglo britansku tvrdnju kako će biti fleksibilnija nakon Brexita.

Microsoft je odgovorio na pitanja CMA-e, dodao je, i rekli im da im se jave ako trebaju dodatna pojašnjenja. "Ušutjeli su, ništa nismo čuli od njih", ustvrdio je Smith.

"Poruka je jasna - Europska unija je privlačnije mjesto za pokretanje posla od Ujedinjenog Kraljevstva ako ga jednog dana želite prodati ", zaključio je.

Izvršna direktorica CMA Sarah Cardell rekla je kako je uloga regulatora osigurati da Britanija bude konkurentno okruženje za tvrtke kako bi mogle rasti i napredovati.

"Odluka koju donosi CMA neovisna je odluka do koje smo došli gledajući ukupnu procjenu utjecaja dogovora na tržišno natjecanje. Mislimo kako je to ispravna odluka za Britaniju", rekla je.

Ukazala je na to da američko regulatorno tijelo Federal Trade Commission također vrši pritisak za blokiranje dogovora zbog potencijalno negativnog utjecaja na tržišno natjecanje.

Microsoft je najavio žalbu, uz agresivnu podršku Activisiona, piše Reuters.

Žalbe na odluke CMA-e rješava Competition Appeals Tribunal, koji donosi presudu o meritumu odluke. To neće biti prilika da Microsoft podnese nove pravne lijekove.

Početkom ožujka procjenivalo se kako bi Microsoft mogao dobiti zeleno svjetlo Europske unije za 69 milijardi američkih dolara vrijedno preuzimanje. Ta je odluka trebala biti objavljena do 25. travnja, ali je taj rok pomaknut na 22. svibnja.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next