Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Rezovi su se isplatili: Prihodi Meta Platforms opet rastu Istaknuto

Rezovi su se isplatili: Prihodi Meta Platforms opet rastu

Umjetna inteligencija pomaže Meta Platforms u povećanju prometa na Facebooku i Instagramu, kao i u povećanju zarade od prodaje oglasa.

To je ustvrdio glavni izvršni direktor te tvrtke Mark Zuckerberg tijekom razgovora s investitorima povodom objave rezultata njenih poslovanja za prvo tromjesečje 2023. godine.

Meta Platforms je suzila raspon predviđanja troškova za ovu godinu, najavivši kako bi mogli biti manji nego što se očekivalo u ožujku. S druge strane, dobit i prihodi su porasli prvi put u gotovo godinu dana.

Prihodi su porasli tri posto, na 28,65 milijardi američkih dolara, što je više od očekivanih 27,66 mlrd. USD.

Pad troškova, nastavak ulaganja

Tromjesečna cijena po oglasu manja je za 17 posto u odnosu na prethodnu godinu. Zarada je dosegnula 5,7 mlrd. USD, za 24 posto manje nego lani.

Prihod u tekućem tromjesečju trebao bi biti između 29,5 i 32 mlrd USD.

Meta je suzila svoju prognozu godišnjih troškova na između 86 i 90 mlrd. USD, s 86 na 92 ​​milijarde dolara koliko je predviđala u ožujku, kada je najavila drugi krug otpuštanja.

Dobri poslovni rezultati posljedica su i agresivnog smanjenja troškova, u sklopu kojeg je otpušteno 21 tisuću radnika.

Meta Platforms zadnjih je nekoliko kvartala pojačano ulagala u gradnju infrastrukture za podršku proizvodima s ugrađenom umjetnom inteligencijom. To se odrazilo na kapitalne troškove, koji su dosegnuli 7,1 mlrd. USD.

Prognoza za godišnju razinu tih troškova ostala je ista - 30 do 33 mlrd. USD - ali bi pojačano ulaganje u generativnu umjetnu inteligenciju moglo biti nastavljeno.

Zuckerberg je ustvrdio kako više u tom segmentu ne zaostaju za drugima i sad raspolažu kapacitetima za obavljanje velikih poslova u velikim razmjerima.

Preporuke umjetne inteligencije povećale su vrijeme provedeno na Instagramu za 24 posto tijekom prvog kvartala, piše Reuters.

Zuckerberg i dalje ne želi odustati od ulaganja u razvoj metaverzuma, iako je odjel Reality Labs izgubio četiri mlrd. USD tijekom proteklog kvartala, a nastavit će s gubicima i do kraja ove godine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next