Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Google Cloud napokon profitabilan Istaknuto

Google Cloud napokon profitabilan

Tvrtka Alphabet je poslovnim rezultatima za prvo tromjesečje 2023. godine premašila procjene analitičara, ali ne za puno.

Alphabet je ostvario zaradu od 1,17 američkih dolara po dionici (očekivalo se 1,07 USD), uz prihod od 69,79 mlrd. USD (prognoze su govorile o 68,9 mlrd. USD), što je za tri posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Tvrtka je time prekinula niz od četiri kvartala tijekom kojih je rezultatima podbacivala u odnosu na očekivanja analitičara.

Googleov prihod od pretraživanja i ostalog iznosio je 40,36 mlrd. USD, tek nešto više od prošlogodišnjih 39,62 mlrd. USD. Troškovi pribavljanja prometa iznosili su 11,72 mlrd. USD. Prihod od oglašavanja na YouTubeu dosegnuo je 6,69 mlrd. USD.

Budućnost i dalje nesigurna

Google Cloud uprihodio je 7,45 mlrd. USD i po prvi put poslovao pozitivno. Zabilježili su operativni prihod od 191 milijun USD, naspram gubitka od 706 mil. USD prije godinu dana.

Alphabet je, nakon blizu dva desetljeća stalnog i brzog širenja, zadnjih nekoliko kvartala zaglibio u nižem jednoznamenkastom rastu, uslijed smanjivanja budžeta za oglašavanje online.

Ukupni prihodi od oglašavanja pali su na 54,55 mlrd. USD, manje nego u isto vrijeme 2022. godine. Neto dobit pala je na 15,05 mlrd. USD.

Googleova šefica financija Ruth Porat ocijenila je kako, zbog izazovnog ekonomskog okruženja, izgledi za bližu budućnost i dalje ostaju nesigurni.

Ta je tvrtka bila prisiljena otpustiti 12 tisuća radnika, odnosno oko šest posto ukupnog broja zaposlenih. Također su najavljeni višegodišnji rezovi vezani uz nekretnine, usluge koje zaposlenici mogu koristiti i opremu.

Otkazi i smanjenje uredskog prostora tijekom prva tri mjeseca ove godine Alphabet su koštali 2,6 mlrd. USD.

Prihod u odjelu Other Bets, koji uključuje Googleovu jedinicu za znanosti o životu Verily i tvrtku za samovozeće automobile Waymo, iznosio je 288 mil. USD, za 152 mil. USD manje nego lani.

Odjel za umjetnu inteligenciju DeepMind od prvog je tromjesečja 2023. stavka korporativnih troškova Alphabeta, piše CNBC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next