Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Ništa od kazne za Google u tužbi s tvrtkom Sonos Istaknuto

Ništa od kazne za Google u tužbi s tvrtkom Sonos

Sonos je originalno tužio Google zbog kršenja njihova patenta za zvučnike, a prethodno nametnuta kazna za Google iznosila je 32,5 milijuna dolara (30.733.625 eura).

Google je uspješno uvjerio saveznog suca iz Kalifornije da nije prekršio višesobne audio patente tvrtke Sonos. Kako izvještava Reuters, savezni sudac William Alsup odbacio je prethodnu presudu kojom je tehnološkom divu nametnuta kazna od 32,5 milijuna dolara zbog povrede patenata koje je Sonos držao u vezi s upravljanjem grupama zvučnika.

Sudac je objasnio da su patenti tvrtke Sonos za tu tužbu „očigledno potekli iz [jedne] privremene prijave iz 2006. godine“. Međutim, tvrtka očito nije podnijela prijave za patente u pitanju sve do 2019. godine, a tehnologiju nije implementirala u vlastite proizvode sve do 2020. godine. To su godine nakon što je Google 2014. godine predstavio Sonosu plan za korištenje tehnologije višesobnog zvuka dok su istraživali suradnju.

Budući da je Sonos povezao svoje patente s privremenom prijavom iz 2006. godine, činilo se da prethode proizvodima tvrtke Google. No sudac Alsup je rekao da rana prijava nije otkrila stvarno izum, i da je 2019. godine Sonos izmijenio specifikaciju svoje patentne prijave kako bi uključio nove elemente. „Ovo nije bio slučaj izumitelja koji vodi industriju prema nečemu novom“, napisao je Alsup u svojoj odluci. „Ovo je bila situacija u kojoj je industrija predvodila nečim novim i tek tada se izmišljač pojavio iz sjene kako bi rekao da je prvi došao na ideju - izvlačeći nove zahtjeve koji bi se odnosili na proizvode konkurenta iz stare prijave“.

Sonos je tužio Google na saveznom sudu početkom 2020. godine, optužujući ga za kršenje pet njegovih patenata za zvučnike. Patrick Spence, izvršni direktor tvrtke, tada je izjavio da je Google „očigledno i svjesno“ prevario Sonosovu tehnologiju i odbio surađivati na „međusobno korisnom rješenju“. Ranije ove godine, savezni žiri u Kaliforniji je presudio da je Google stvarno prekršio patent koji drži Sonos i naložio tehnološkom divu da plati kaznu od 32,5 milijuna dolara. Alsup je također služio kao sudac u tim postupcima, ali u svojoj novijoj odluci rekao je: „Sudski postupak je rasvijetlio što se dogodilo ovdje“.

U izjavi, glasnogovornik tvrtke Sonos je Reutersu rekao da je nova odluka „netočna i u pogledu činjenica i u pogledu prava“. Na temelju toga, Sonos očito neće prihvatiti noviju presudu: Glasnogovornik je rekao da tvrtka planira uložiti žalbu na tu odluku.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next