Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Europska unija sprema nove troškove za podatkovne centre Istaknuto

Europska unija sprema nove troškove za podatkovne centre

Europska unija zaprepastila je industriju podatkovnih centara planovima za smanjenje njihovog utjecaja na okoliš na području Starog kontinenta.

Unija je postavila ciljeve za obnovljivu energiju u brojnim industrijama koje je potrebno postići do 2035. godine, što uključuje stvaranje ugljično neutralnih sektora grijanja i hlađenja ponovnim korištenjem otpadne topline iz podatkovnih centara za održavanje topline u gradovima.

Njemačka želi ići korak dalje uvođenjem ciljeva za ponovnu upotrebu energije. Iako su u tvrtkama koje se bave podatkovnim centri sretni što će njihovi proizvodi biti reciklirani, brine ih kako bi im realizacija mogla predstavljati financijski teret.

Spremni su, rekli su TechRadaru, financirati puno toga, ali ne bi trebalo kompletan trošak preusmjeriti na taj industrijski sektor.

Samo za sjever Europe?

Iako toplina koju ispuštaju podatkovni centri nije dovoljno visoka za sustav grijanja, dizalice topline mogu se koristiti kako bi bila dosegnuta potrebna razina.

Problem je u tome što one same troše puno energije. Uz to, projektiranje lokacija tako da se njihova emitirana toplina može ponovno upotrijebiti često povećava potrošnju energije, jer su dizalice topline potrebne za povećanje izlazne temperature topline.

Dobra je strana to što na taj način i dalje može biti smanjena ukupna emisija ugljika, smanjenjem energije koja bi inače bila potrebna za grijanje.

Ali, ponovno koristiti otpadnu toplinu podatkovnog centra ima smisla samo u hladnijim klimama, poput onih na sjeveru Eruope. Također, bilo bi potrebno postaviti priključke za isporuku topline tamo gdje je to potrebno.

Unija tvrdi kako grijanje čini polovicu ukupne potražnje za energijom na na njenom području, a 70 posto toga proizvedeno je korištenjem fosilnih goriva.

Dizalice topline također imaju visoke troškove rada, što uznemiruje operatere podatkovnih centara u Njemačkoj, gdje je u pripremi zakon prema kojem bi od 2025. godine bili obvezni donirati 10 posto svoje otpadne topline, odnosno 20 posto od 2028., što bi trebali sami financirati.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next