Biz Tech web portal powered by vidi logo2

ARM priprema izradu vlastitog procesora Istaknuto

ARM priprema izradu vlastitog procesora

Britanski proizvođač čipova Arm gradi vlastiti poluvodič kako bi prikazao mogućnosti svojih proizvoda, nastojeći privući nove kupce i potaknuti rast nakon inicijalne javne ponude (IPO), do koje bi trebalo doći kasnije ove godine.

Arm će se udružiti s proizvodnim partnerima u razvoju novog poluvodiča. U tu su svrhu oformili novi tim za "inženjering rješenja" koji će voditi razvoj ovih prototipova čipova za mobilne uređaje, prijenosna računala i ostale elektronike.

Zasad tek prototip

U suradnji s partnerima kao što su Samsung i TSMC već su ranije bili izradili nekoliko testnih čipova. No, najnoviji čip tvrtke koju podržava japanski SoftBank, na kojem je počela raditi u proteklih šest mjeseci, napredniji je nego ikad prije, piše Financial Times.

U tom dizajneru procesora ne planiraju prodati ili licencirati proizvod, već samo raditi na razvoju prototipa.

Arm je glavni dobavljač dizajna za mnoge tvrtke koje se bave proizvodnjom čipova, posebno u mobilnim telefonima, i ima partnerstva s velikim proizvođačima koji čipove proizvode na zahtjev.

Ranije ovog mjeseca iz Intela je stigla najava o suradnji s Armom kako bi osigurao da se čipovi za mobilne telefone i drugi proizvodi koji koriste Armovu tehnologiju mogu proizvoditi u Intelovim tvornicama. Dogovor s Intelom ima za cilj staviti tu tvrtku u ravnopravan položaj s TSMC-om i Samsung Electronicsom, dvjema tvrtkama koje trenutno proizvode većinu svjetskih čipova za pametne telefone

Proizvodnju vlastitih čipova za umjetnu inteligenciju nedavno je najavio Microsoft, dok svoje posebno prilagođene čipove za usluge s umjetno inteligencijom u računalnom oblaku također koristi i Amazon Web Services.

U Microsoftu specijalizirani procesor razvijaju od 2019. godine. Bit će korišteni pri obuci velikih jezičnih modela i za podršku pri donošenju zaključaka, ključnih elemenata za rad generativne umjetne inteligencije.

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next