Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Najbliži suradnici Sam Bankman-Frieda priznali su krivnju Istaknuto

Najbliži suradnici Sam Bankman-Frieda priznali su krivnju

Dvoje visoko rangiranih direktora posrnule kriptomjenjačnice FTX priznali su krivnju za više kriminalnih djela koja im se pripisuju i surađuju s američkim saveznim tužiteljima.

Suosnivač FTX-a Gary Wang i Caroline Ellison, glavna izvršna direktorica hedge fonda Alameda Research, priznali su krivnju za više optužbi za zavjeru i prijevaru koje su dovele do urušavanja druge po veličini platforme za trgovanje kriptovalutama na svijetu.

Istraga je još u tijeku, pa je moguće kako to neće biti jedine optužbe protiv Wanga i Ellisonove. Američka regulatorna agencija Securities and Exchange Commission već je najavila vlastitu tužbu zbog višegodišnjeg zavaravanja ulagača.

Wang spreman na suradnju

Wangov odvjetnik rekao je kako je njegov klijent prihvatio odgovornost za svoje postupke i namjerava surađivati s vlastima kao svjedok. Već je pred sudom potvrdio kako je spreman priznati krivnju za više raznih oblika prijevare.

Ellison je priznala krivnju za sedam točaka optužnice, među kojima su prijevara, pranje novca i zavjera radi počinjenja kriminalnih djela.

Optužnice su objavljene dok je Sam Bankman-Fried putovao s Bahama u Sjedinjene Države, nakon što je prošlog tjedna uhićen temeljem optužnice u osam točaka.

Smatra ga se odgovornim za jednu od najvećih financijskih prijevara u povijesti SAD-a. Između ostalog, optužen je za krađu novca klijenata FTX-a kako bi podržao Alamedu, investirao u druge tvrtke, kupovao luksuzne nekretnine i donirao milijune američkih dolara političkim kampanjama. Bankman-Fried je dobrovoljno pristao na izručenje.

Wang je skupa s Bankman-Friedom osnovao FTX 2019. godine i radio s njim u Alamedi. Autor je izvornog računalnog koda pomoću kojeg je bilo moguće preusmjeriti sredstva FTX-ovih klijenata u Alamedu.

Ellison je na čelo tog hedge fonda došla u listopadu 2021. godine. Smatra ju se odgovornom za korištenje pronevjerenih sredstava u Alamedinim transakcijama, piše CNN.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next