Biz Tech web portal powered by vidi logo2

U stečaj će i jedan od najvećih rudara bitcoina Istaknuto

U stečaj će i jedan od najvećih rudara bitcoina

Core Scientific, jedan od najvećih rudara bitcoina, zatražio je pokretanje stečaja.

Tvrtka izlistana na američkoj burzi Nasdaq, koja je jedan od najvećih ponuditelja infrastrukture za blockchain - u probleme je došla zbog pada cijene tokena kriptovaluta i porasta cijene energenata, o kojima njihovo poslovanje uvelike ovisi.

Pokretanje stečaja bilo je nužno zbog silazne putanje operativnog poslovanja i problema s likvidnošću, naveli su iz Core Scientifica u priopćenju za javnost.

Likvidacija zasad nije u planu

Dok traju restrukturiranje i pregovori s vjerovnicima, u Core Scientificu namjeravaju nastaviti s proizvodnjom bitcoina. Dio su indeksa Rusell 2000, naširoko korištenog kao mjerilo s kojim se uspoređuju manje tvrtke u Sjedinjenim Državama.

To bi moglo značiti kako će se njihov stečaj negativno odraziti na portfelje velikog broja investitora, kao i produbiti nevolje u kojima je industrija kriptovaluta ionako već do grla.

Tvrtka i dalje ima pozitivni novčani tijek, ali on nije dovoljan za financiranje duga za opremu koju koriste, a koja je nabavljena leasingom, piše CNBC. Likvidacija zasad nije u planu.

U travnju ove godine je tržišna vrijednost Core Scientifica bila dosegnula blizu tri milijarde američkih dolara. Od tada je gotovo stalno u padu, da bi došla do razine manje od 100 milijuna USD. Ukupno se tijekom ove godine smanjila za 98 posto. U srpnju 2021. godine, kad je bila izlistana na Nasdaqu, vrijedila je 4,3 mlrd. USD.

Tvrtka ima pogone u pet američkih saveznih država, u kojima računala rade dan i noć kako bi rješavanjem složenih jednadžbi prestigla konkurenciju u stvaranju novih jedinica najpopularnije svjetske kriptovalute. Jedan od njihovih klijenata bio je i Celsius, koji je stečaj pokrenuo u srpnju ove godine. Kako nisu mogli naplatiti dugove od njih, Core Scientific se našao u problemima.

Tijekom rujna u stečaju je završila tvrtka Compute North, dok je Greenidge Generation objavio gubitke drugi kvartal zaredom, ovog puta više od sto mil. USD.

Cijena bitcoina je od početka 2022. pala za više od 65 posto u odnosu na američki dolar, čime je dosegnula najnižu razinu u zadnje dvije godine, piše Financial Times.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next