Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nepoznati haker ukrao stotine milijuna USD iz FTX-a Istaknuto

Nepoznati haker ukrao stotine milijuna USD iz FTX-a

Tko god je tijekom proteklog tjedna upao u mjenjačnicu kriptovaluta FTX i olakšao ju za digitalnu imovinu sad taj novac pokušava prebaciti drugdje.

Sredstva su iz kripto novčanika pri FTX-u izvučena kasno tijekom petka, 11. studenog.

Nedugo zatim iz te su mjenjačnice na svom kanalu na Telegramu objavili kako su bili metom hakerskog upada i korisnicima upozorili da ne instaliraju nove nadogradnje, a sve FTX-ove aplikacije obrišu.

Lopov među najvećim vlasnicima kriptovaluta na svijetu

S više adresa povezanih s lopovom zabilježen je prijenos više od 21.555 ethera, vrijednih 27 mil. USD, na jednu adresu. Tokeni su kasnije promijenjeni u stablecoin DAI na mjenjačnici CowSwap.

Adrese su nakon nekoliko transakcija prikupile DAI-ja vrijednih više od 48 mil. USD, što je promijenjeno u 37 tisuća ethera. Jedinstvena adresa na koju su sredstva slana sad sadrži više od 288 tisuća ethera, što osobu koja stoji iza nje čini 35. najvećim vlasnikom kriptovaluta na svijetu.

Mimo toga bilo je ukradeno 7420 BNB tokena, vrijednih nešto više od dva milijuna USD. Ta su sredstva promijenjena u 1500 ethera na mjenjačnici PancakeSwap i prebačena na mrežu ethereum, piše Yahoo Finance.

Napadač je, prema procjenama, odnio ukupno oko 338 mil. USD. Nagađa se kako bi moglo biti riječ o nekome tko je povezan s FTX-om, ako nije došlo do krađe privatnog ključa koji služi za pristup novčanicima.

Sve se odigravalo tek dan nakon što je mjenjačnica FTX zatražila stečajnu zaštitu. Pljačka je nastavljena četiri dana kasnije.

Od 660 mil. USD, za koliko je FtX bio olakšan, 477 mil. je bilo ukradeno, dok su 186 mil. USD pohranili na sigurno u samom FTX-u.

Najvećih 20 novčanika s etherima drže 27,7 posto svih trenutno dostupnih ethera. U 50 najvećih je trećina tog iznosa.

U međuvremenu su se istaknuti kripto ulagači distancirali od FTX-a. Cameron Winklevoss je, primjerice, na Twitteru objavio kako mjenjačnicia Gemini koju je osnovao s bratom Tylerom ne posluje s tokenima FTT, Alamedom i FTX-om.

Changpeng Zhao iz Binancea ne samo što je odbio pomoći FTX-u, već je i objavio popis za provjeru što treba izbjegavati u kripto svijetu. Par dana kasnije je najavio pokretanje fonda za oporavak kripto industrije.

Michael Novogratz, osnivač Galaxy Digital Holdings, rekao je kako je njegova tvrtka počela smanjivati svoj udio u FTX-u tjedan prije upozorenja o njenom mogućem slomu. Ipak, nije uspio izvući 77 mil. USD, oko četiri posto ukupnog kapitala Galaxyja.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next