Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Pametna rješenja za zeleni i digitalni turizam Istaknuto

Pametna rješenja za zeleni i digitalni turizam

Ubrzani proces digitalizacije nije zaobišao ni turistički sektor, koji uz pomoć pametnih i zelenih rješenja može ostvariti dodanu vrijednost i još više podići kvalitetu usluge.

Važnost turizma i potrebnih nadogradnji prepoznata je u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Za ovaj iznimno bitan sektor Ministarstvo turizma i sporta osiguralo je privatnim poduzećima čak 1,25 milijardi kuna bespovratnih sredstava te 930 milijuna kuna za javnu turističku infrastrukturu. Objavljena su trenutačno dva najveća poziva za sektor turizma.

patrick tomasso fMntI8HAAB8 unsplash
Poziv „Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma“ namijenjen je privatnim poduzećima. Poziv “Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti" namijenjen za jedinice lokalne samouprave, ustanove i trgovačka društva čiji su osnivači javnopravna tijela. Projektne prijave primaju se od 7. studenog do 3. veljače 2023.

Pronaći pravog partnera

A1 Hrvatska je digitalni partner koji po principu ključ u ruke korisnicima omogućuje jednostavnije i učinkovitije poslovanje, a ima niz proizvoda u sklopu pametnih rješenja koja predstavljaju odgovor na digitalne ili zelene izazove s kojima se suočavaju korisnici u turističkom sektoru. Nude brojne usluge i pametna rješenja kako pružateljima turističkih usluga tako i njihovim korisnicima.

„Ponuda uključuje cijeli spektar pametnih rješenja za unapređenje turističke djelatnosti, od beskontaktne prijave i odjave gostiju, videonadzora, pametnog parkinga, mobilnog plaćanja, pametnog zbrinjavanja otpada do sigurnosnih rješenja.

Daniel Simic glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska VIDIClanakVelika
Naglasak na zeleno i digitalno, A1 Hrvatska kao kompanija već dugi niz godina primjenjuje u svom poslovanju kao ključnu stratešku odrednicu“, napomenuo je Daniel Šimić, glavni direktor za poslovne korisnike u A1 Hrvatska.

Koja pametna rješenja su dostupna?

Kako turističke tvrtke ne morale previše ulagati u istraživanje i implementaciju usluga s kojima će digitalizirati poslovanje ili ga učiniti zelenijim, na stranici pametnarjesenja.hr dostupne su mnogobrojne IoT usluge i rješenja prilagođena njihovim potrebama. Od onih koji čine osnovnu informatičku infrastrukturu kao što su IPTV i WiFi u hotelima, softvera te ostale IT opreme, do rješenja koja će hotel učiniti pametnim i sigurnijim poput pametne analitike posjetitelja i videonadzora te rješenja kibernetičke sigurnosti.

pametne brave
Na razini pojedine smještajne jedinice, za ponuditelje turističkih usluga dostupna su rješenja samostalne prijave i odjave gostiju, prilagođene mobilne hotelske aplikacije, pametne hotelske brave i pametne sobe koje omogućuju ugodan boravak u sobi s kojom gost može upravljati s jednog mjesta.

Kada govorimo o zelenim rješenjima, moguće je naručiti projekt pametnog parkinga koji će olakšati upravljanje hotelskim ili parkingom u kampu ili rješenja za udaljeno praćenje potrošnje energenata. Među zelenim rješenjima nalazi se i cjelovito rješenje pametnog gospodarenja otpadom te ostalih rješenja u zelenom segmentu temeljenih na kružnom gospodarstvu i obnovljivim izvorima energije.

Kako se uključiti u priču

Pozivi za dodjelu bespovratnih sredstava u turizmu otvoreni su od 7. studenog, a mogućnosti unaprjeđenja turističke ponude digitalnim i zelenim rješenjima su izuzetno velike. Bez obzira na često netaknutu prirodu kontinentalne i morske Hrvatske, gosti očekuju modernu digitaliziranu infrastrukturu u smještaju.

„Digitalna transformacija postala je neizbježna, posebice uz razvoj naprednih ICT te pametnih rješenja kojima se poslovanja poduzetnika mogu unaprijediti. Poduzetnici koji namjeravaju sudjelovati u ovom programu, sve procese transformacije mogu prepustiti iskusnim stručnjacima dok se oni u potpunosti mogu posvetiti razvoju vlastitog biznisa. Također, svi sudionici ovog programa svakako će time uložiti u budućnost svojega poslovanja te imaju priliku postati predvodnici na tržištu“, zaključio je Daniel Šimić iz A1 Hrvatska.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next