Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Europske tvrtke pritišću Europsku komisiju zbog Googlea Istaknuto

Europske tvrtke pritišću Europsku komisiju zbog Googlea

Više od 40 Googleovih suparnika u Europi zatražili su od Europske unije primjenu zakona koji brane monopol protiv te tvrtke.

Konkretno, traži se primjena odredbi direktive iz 2017. godine prema kojoj Google mora dozvoliti više tržišnog natjecanja u sklopu svoje tražilice.

Europska komisija kaznila je Google prije pet godina s 2,4 milijarde eura vrijednom globom i naložila prestanak favoriziranja servisa za kupovinu na štetu drugih ponudača sličnih usluga.

U Googleu su se obvezali kako će se prema svom servisu odnositi kao i prema drugima tijekom nadmetanja za oglase u kućici za kupovinu koja se pojavljuje pri vrhu stranice s tražilicom.

Priključili se i Britanci

Ali, 43 tvrtke - među kojima su britanski Kelkoo, francuska grupacija LeGuide, švedski PriceRunner i njemački Idealo - upozoravaju kako to nije dovoljno i kako nije dovelo do poboljšanja stanja u aukcijama za oglase. Potpisnice pisma su tvrtke iz ukupno 20 europskih država.

Stoga su zatražili uklanjanje Googleovog Shopping Units kako bi se snizile cijene i povećala mogućnost izbora za potrošače, a trgovcima donio veće profitne marže, piše Reuters.

Uvjereni su kako mehanizmi koje Google trenutno koristi krše odredbe novog Zakona o digitalnim tržištima, koji će stupiti na snagu u svibnju 2024. godine.

Dopredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager najavila je kako će Europska komisija biti spremna djelovati protiv bilo kojeg prekršaja tvrtki kao što su Amazon, Apple, Google, Meta Platforms i Microsoft čim zakon stupi na snagu.

Zakon o digitalnim tržištima regulirat će rad tvrtki s tržišnom kapitalizacijom većom od 75 milijardi eura i koje imaju u vlasništvu društvenu mrežu ili aplikaciju s barem 45 milijuna korisnika. Te će tvrtke na raspolaganju imati tri mjeseca kako bi prijavili svoj status Europskoj komisiji, nakon čega će čekati do dva mjeseca na odgovor Unije.

Za nepoštivanje zakonskih odredbi prijeti im globa u visini do deset posto globalnog prometa u prethodnoj financijskoj godini. Ako se više puta ogriješe o zakon ta bi globa mogla narasti i do 20 posto globalnog prometa.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next