Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Apple seli proizvodnju iPhonea u Indiju Istaknuto

Apple seli proizvodnju iPhonea u Indiju

Apple je liniju pametnih telefona iPhone 14 počeo proizvoditi u Indiji.

Njihov globalni partner Foxconn nove je modele iPhonea počeo sastavljati u pogonu kod Sriperumbudura, u blizini grada Chennaija. Tamo proizvedeni uređaji u prodaju će u Indiji biti pušteni do kraja ove godine.

Apple je proizvodnju iPhonea u Indiji pokrenuo još 2017. godine. Ali, sve dosad tamo su bili izrađivani stariji modeli njihovih pametnih telefona.

Prema procjenama analitičara, Apple planira Indiju pretvoriti u globalno središte za proizvodnju iPhonea do 2025. godine, nastojeći malo po malo smanjiti ovisnost o Kini, gdje je zadnnjih više od deset godina proizvodio većinu svojih uređaja.

Sele i Samsung, Xiaomi, Google...

Do kraja ove godine Apple bi trebao prebaciti pet posto globačne proizvodnje iPhonea 14 u Indiju i postupno širiti proizvodne kapacitete kako bi do 2025. u toj državi bilo proizvedeno 25 posto svih iPhonea.

Indija je zadnjih godina privukla ulaganja Foxconna i Wistrona zahvaljujući obilnim državnim poticajima, u sklopu nastojanja vlasti da tu mnogoljudnu zemlju preobraze u središte proizvodnje. Pogodno je bilo i to što ima obilje radne snage i niske troškove rada, piše Tech Crunch.

Mnogi se nadaju kako će seljenje proizvodnje za posljedicu imati i snižavanje cijene Appleovih uređaja u Indiji.

Apple drži vrlo mali udio tog tržišta, ali su tijekom zadnjih pet godina povećali ulaganja na tom tržištu. Prije dvije godine su otvorili online trgovinu i najavili kako rade na otvaranju prve fizičke trgovine u toj državi.

U Samsungu Indiju također smatraju ključnim središtem proizvodnje na globalnoj razini. Tamo su otvorili jednu od svojih najvećih tvornica. Na slične su se poteze odlučili u Xiaomiju, Oppu, Vivu i OnePlusu.

Google također namjerava preseliti dio proizvodnje serije Pixel u Indiju, a planiraju i predstaviti modele iz serije Pixel 7.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next