Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Korisnici tuže Facebook zbog špijuniranja Istaknuto

Korisnici tuže Facebook zbog špijuniranja

Najvećoj društvenoj mreži svijeta prijete globe od deset tisuća USD po oštećeniku zbog zaobilaženja Appleovih mjera zaštite privatnosti.

Podsjetimo, Apple je promijenio pravila o zaštiti privatnosti 2021. godine kako bi korisnicima operativnog sustava iOS omogućio izbjegavanje praćenja putem aplikacija koje nisu njegove.

Na korištenje te mogućnosti se odlučilo toliko ljudi da u zakladi Electronic Frontier procjenjuju kako je Meta Platforms izgubila deset milijardi američkih dolara prihoda tijekom narednih godinu dana.

Tajnim praćenjem do osjetljivih podatka

Tijekom prošlog mjeseca istraživač i bivši Googleov inženjer Felix Krause ustvrdio je Meta pronašla način kako zaobići Appleovu zaštitu, što joj je omogućilo praćenje svega što korisnici rade - uključujući i lozinke - bez znanja i privole korisnika.

Temeljem njegovog otkrića podignute su dvije zajedničke tužbe u ime svih pogođenih korisnika iOS-a. U njima je navedeno kako je Meta namjerno prikrila sigurnosne rizike nastale zaobilaženjem zaštitnih mjera na Facebooku i Instagramu.

Također, tajnim praćenjem je mogla doći do osjetljivih osobnih podataka poput, primjerice, zdravstvenih. Svo to prikupljanje podataka događalo se bez znanja korisnika, piše Ars Technica.

Kako tehnika koju je Meta koristila za Facebook i Instagram nije bila upotrijebljena i za WhatsApp, tužitelji odbacuju mogućnost kako je riječ o sigurnosnoj mjeri. Također procjenjuju kako je ovom praksom potencijalno pogođeno na milijune korisnika iOS-a.

Stane li sud na njihovu stranu, svaki korisnik koji se smatra oštećenim mogao bi tražiti odštetu u visini od deset tisuća USD ili sto USD za svaki dan kršenja Zakona o prisluškivanju, kao i dodatnih pet tisuća USD odštete po kršenju kalifornijskog Zakona o invaziji privatnosti.

Sud bi također mogao odlučiti odrezati globe i po odredbama drugih zakona.

Ako želite izbjeći da Meta prikuplja podatke o vama na potencijalno nezakonit način, dovoljno je da ne kliknete na poveznicu na Facebooku i Instagramu, već ih kopirate i zalijepite izravno u adresnu traku vašeg web preglednika.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next