Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Xiaomi pregovara o proizvodnji vlastitih električnih vozila Istaknuto

Xiaomi pregovara o proizvodnji vlastitih električnih vozila N509FZ/Wikipedia

Proizvođač pametnih telefona Xiaomi u pregovorima je s grupacijom Beijing Automotive o suradnji koja bi trebala rezultirati proizvodnjom električnih vozila.

Dvije tvrtke istražuju razne mogućnosti, uključujući i onu koja predviđa da Xiaomi kupi udio u tvornici Hyundai 2 u Pekingu, koja ima dozvolu za proizvodnju automobila u Kini.

Xiaomi je prošle godine najavio kako se namjerava početi baviti proizvodnjom električnih vozila i svojim modelima izazvati kako etablirane proizvođače automobila, tako i novije tehnološke tvrtke poput Tesle. Obvezali su se početi masovnu proizvodnju tijekom prve polovice 2024. godine.

Zastoj u pribavljanju dozvole

Početkom ove godine krenuli su u izgradnju svojeg prvog pogona u Pekingu. U potrazi su za partnerom zbog toga što su suočeni s odgodama u pribavljanu dozvola za vlastitu proizvodnju vozila, piše Reuters.

Suradnja s grupacijom Beijing Automotive omogućila bi proizvodnju vozila u tvrtci BAIC BluePark Energy Technology, koja bi bila kobrendirana s Xiaomijem. Beijing Hyundai, zajedničko ulaganje tvrtki Hyundai Motor i BAIC-a, ukupno ima tri tvornička pogona u Pekingu.

Xiaomi je nedavno objavio poslovne rezultate za drugo tromjesječje 2022. godine. Tijekom tog su razdoblja zabilježili oštar par prihoda, za 20 posto, na 10,31 milijardu američkih dolara. Neto prihodi pali su za 67 posto.

Za loše poslovanje okrivljeni su problemi zbog ponovnog izbijanja pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 u Kini, uslijed čega je došlo do pada potražnje. Što se inozemnih tržišta tiče, na njima su glavni problemi bili povećanje cijena goriva i drugih ulaznih troškova, kao i inflacija. Neto zarada je također pala zbog čišćenja skladišta putem sniženja i promotivnih akcija.

Kinesko gospodarstvo i potrošnja nastoje se oopraviti nakon karantena koje su tijekom prve polovice ove godine bile ponovno uvedene u Šangaju i drugim gradovima.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next