Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Muskov Starlink nadopunit će dio T-Mobileove mreže u SAD-u Istaknuto

Muskov Starlink nadopunit će dio T-Mobileove mreže u SAD-u

Američki telekom operator T-Mobile US koristit će konstelaciju satelita Starlink tvrtke SpaceX kako bi osigurao pokrivenost mrežama u dijelovima Sjedinjenih Država.

Ta bi satelitska mreža funkcionirala uz postojeću T-Mobileovu u SAD-u, što bi uklonilo potrebu za postavljanjem baznih postaja u udaljenim područjima u kojima ih trenutno nema te omogućilo usluge poput slanja SMS-ova i slika. Naime, u početku će propusnost mreže biti prilično niska - dva do četiri megabita u sekundi.

Prve usluge krajem iduće godine

Starlinkovi sateliti koristit će srednji dio spektra frekvencijskog pojasa dodijeljenog T-Mobileu kako bi stvorili novu mrežu. Većina mobitela s podrškom za mreže 5G u vlasništvu T-Mobileovih korisnika bit će kompatibilni s novim servisom.  Osim njima, mreža bi trebala osigurati pokrivenost signalom i vlasnicima Teslinih vozila.

Očekuje se kako će prve usluge putem satelitske mreže biti dostupne u sklopu beta testiranja krajem iduće godine.

SpaceX je u nisku Zemljinu orbitu od 2019. godine lansirao blizu tri tisuće satelita, pretekavši OneWeb i Amazonov projekt Kuiper.

Sateliti iduće generacije, koji bi trebali biti odaslani u svemir nakon što će biti dovršen razvoj rakete Starship, imat će veće antene koje će omogućiti izravno povezivanje s mobitelima na T-Mobileovoj mreži.

Drugi američki telekomi požurili su pojačati svoje dijelove srednjeg pojasa mreža 5G kako bi uhvatili priključak s T-Mobileom, koji je to učinio preuzimanjem Sprinta. Tvrtka za satelitsku komunikaciju AST SpaceMobile također gradi globalnu mobilnu širokopojasnu mrežu u svemiru, koja bi trebala biti kompatibilna s mobilnim uređajima bez dodatnog hardvera, piše Reuters.

Deutsche Telekom nedavno je pristao prodati većinski udio u tvrtci GD Towers, čija je vrijednost procijenjena na 17,5 milijardi eura. Novac prikupljen prodajom bit će iskorišten za smanjivanje duga njemačke telekom grupacije i ubrzavanje stjecanja većinskog udjela u američkom ogranku T-Mobileu.

GD Towers upravlja s približno 40 tisuća lokacija u Njemačkoj i Austriji na kojima je infrastruktura za antene za mobitele i druge uređaje.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next