Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Sony podiže cijenu PlayStationa 5 u Europi Istaknuto

Sony podiže cijenu PlayStationa 5 u Europi

Sony je najavio kako će podići cijene svoje igraće konzole PlayStation 5 na više tržišta, uključujući Europu, Japan i Veliku Britaniju.

Do povećanja cijene popularne konzole dolazi zbog nepovoljnih uvjeta poslovanja, ponajprije zbog inflacije, rasta kamatnih stopa i povećanih troškova distribucije. Probleme također stvaraju i tečajne razlike.

Izdanje PlayStationa 5 sa čvrstim diskom tako će u Europi koštati 549,99 eura, deset posto više nego dosad, dok će za digitalno izdanje biti potrebno izdvojiti 449,99 eura.

Povećanje cijene od 21 posto stupit će na snagu od 15. rujna u Japanu. Osim Velike Britanije, kupci će morati više platiti za PlayStation 5 i u Australiji, Kanadi, Kini i Meksiku.

Amerika pošteđena poskupljenja

Poskupljenja neće biti u Sjedinjenim Državama, gdje je japanska korporacija u borbi za tržište s Microsoftom i njegovom igraćom konzolom Xbox, za koju div iz Redmonda agresivno proširuje servis pretplate na igre.

Povećanje cijene Xboxa zasad nije najavljeno, niti ima naznaka kako će u Microsoftu posegnuti za tim. Dosad su prodali 13,8 milijuna konzola Xbox Series

Do povećanja cijena dolazi nakon što se Sony - kao i niz drugih velikih tehnoloških tvrtki - dulje vrijeme borio s nestašicama i kašnjenjima uzrokovanih problemima u lancima opskrbe na globalnoj razini.

Također, to se događa u vrijeme kad bi se japanska korporacija trebala pripremati za povećanje proizvodnje, kako bi spremna dočekala blagdansku sezonu, razdoblje kad tradicionalno prodaja najbolje ide.

Sony planira prodati 18 milijuna primjeraka PlayStationa 5 tijekom sadašnje fiskalne godine, koja će završiti u ožujku iduće godine. Tijekom prošle fiskalne godine prodali su 11,5 milijuna primjeraka, piše Reuters. Procjenjuje se kako ih je u nešto manje od dvije godine od predstavljanja prodano 21 milijun diljem svijeta.

U drugom ovogodišnjem tromjesječju Sonyjev odjel za igre je zabilježio pad prodaje od dva posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je operativna zarada zaronila za blizu 37 posto, piše CNBC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next