Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Krajem iduće godine znat ćemo stiže li digitalni euro Istaknuto

Krajem iduće godine znat ćemo stiže li digitalni euro

Digitalno izdanje eura mogao bi donijeti više pogodnosti, poručio je povjerenik Europske komisije za ekonomske i monetarne Olli Rehn.

Mogućnost uvođenja digitalnog eura trenutno istražuje Europska središnja banka. Istraživanje bi trebalo biti dovršeno do listopada 2023. godine, nakon čega će u Europskoj središnjoj banci donijeti odluku hoće li se doista upustiti u uvođenje digitalne inačice europske valute.

Rehn je uvjeren kako bi digitalni euro olakšao prekogranična plaćanja i poslužio kao dobro digitalno monetarno sidro. Također, novac kojim raspolaže središnja banka postao bi lakše dostupan pa bi mogao biti korišten ne samo za transakcije između banaka, već i za plaćanje fizičkih osoba.

Alternativa kriptovalutama

Očekuje se kako bi bio koristan u situacijama kad su drugi oblici e-plaćanja nedostupni i kada bi mogla zaprijetiti dominacija druge digitalne valute, a i u značajnoj bi mjeri potaknuo smanjenje korištenja gotovine. Osim toga, mogao bi ponuditi napredne mogućnosti, poput automatiziranog plaćanja i korištenja nekog oblika digitalnog identiteta te alternativne mogućnosti plaćanja.

Što se rizika tiče, povećano korištenje digitalne valute moglo bi dovesti do gubitka uloge koju javni novac ima u europskom financijskom sustavu. Povjerenje građana u valutu također bi moglo opasti, dok bi međunarodna uloga eura mogla biti dovedena u pitanje, naročito ako i druga velika gospodarstva svijeta odluče uvesti vlastite digitalne valute.

Ograničenja postojeće kriptoimovine Rehn je nazvao strukturalnim, zbog volatilnosti njihovih cijena i ranjivosti uslijed izloženosti kibernetičkim rizicima. Izvorni digitalni oblik sigurnog novca središnje banke mogao bi potaknuti stabilnost tako što bi ponudio neutralni sloj za nagodbe u financijskom sustavu budućnosti, rekao je Rehn, a prenosi Reuters.

Američka središnja banka Federal Reserve je u lipnju ove godine dovršila četveromjesečno razdoblje savjetovanja, tijekom kojeg je prikupljala ideje vezane uz uvođenje digitalnog dolara. Šef Feda Jerome Powell izrazio je svoju podršku toj ideji.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next