Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Eutelsat preuzima OneWeb, žele konkurirati Elonu Musku Istaknuto

Eutelsat preuzima OneWeb, žele konkurirati Elonu Musku

Tvrtke koje upravljaju satelitskim internetom OneWeb i Eutelsat planiraju spajanje kako bi se mogle othrvati Starlinku Elona Muska i Amazonovom projektu Kuiper.

Spajanje, koje tek treba dobiti odobrenje nadležnih regulatornih agencija i dioničara Eutelsata, trebalo bi biti okončano do sredine iduće godine i tržišnu cijenu OneWeba postaviti na 3,4 milijarde američkih dolara.

Dioničari OneWeba i Eutelsata bi trebali podijeliti vlasništvo nad novonastalom tvrtkom, koja bi u fiskalnoj 2022./2023. godini trebala ostvariti 1,2 milijarde eura prihoda.

Spajanje nakon stečaja

Eutelsatov predsjednik Dominique D'Hinnin i glavna izvršna direktorica Eva Berneke trebali bi ostati na tim pozicijama, dok bi OneWebov investitor, indijski milijarder i poduzetnik Sunil Bharti Mittal, trebao postati dopredsjednikom.

Eutelsat ima flotu od 36 satelita u geostacionarnoj orbiti. Plan je povezati ih s OneWebovim satelitima u niskoj orbiti oko Zemlje kako bi pružali uslugu pristupa internetu putem satelita.

OneWeb trenutno raspolaže sa 428 satelita u orbiti. Namjeravaju ih imati 648 za mrežu satelitskog interneta prve generacije.

Ta je tvrtka zatražila stečaj s preustrojem u ožujku 2020. godine dok je tražila mogućeg kupca. Vlada Velike Britanije i Mittalova tvrtka Global platili su po 500 milijuna USD svaki kako bi stekli udio od 45 posto. Tijekom prošle godine OneWeb je dobio novu rundu ulaganja kako bi mogao lansirati stotine satelita.

U međuvremenu su se, piše Engadget, nakon početka rata u Ukrajini našli između dvije vatre.

Zbog sankcija nametnutih Rusiji u Velikoj Britanij ruske su vlasti blokirale lansiranje OneWebovih satelita. Također su zatražile da britanska vlasta proda svoj udio i osigura jamstva kako sateliti neće biti korišteni u vojne svrhe. OneWeb je ipak lansirao preostale satelite, uz pomoć tvrtke SpaceX.

Britanske vlasti ne pokazuju znakove kako su spremne odustati od udjela u OneWebu i ekskluzivnim pravima vezanim uz tu tvrtku.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next