Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Alphabet i Microsoft poslovali slabije, cijene dionica porasle Istaknuto

Alphabet i Microsoft poslovali slabije, cijene dionica porasle

Alphabet i Microsoft su tijekom drugog tromjesječja 2022. godine poslovali slabije od očekivanja, ali to nije zabrinulo investitore.

Vrijednost dionica obje tvrtke u stvari je porasla tijekom trgovanja nakon objave poslovnih rezultata.

Dionice tehnoloških tvrtke bile su od početka ove godine pod pritiskom zbog pogoršanog makroekonomskog okruženja i ruske invazije na Ukrajinu.

Surface prkosio negativnom trendu

Microsoft je ostvario slabije prihode i zaradu nego što se očekivalo. Prihod od travnja do lipnja iznosio je 51,9 milijardi američkih dolara, a neto prihod 16,7 mlrd. USD, uz rast od 12, odnosno dva posto.

Prihodi od igraće konzole Xbox pali su za 11 posto, od sadržaja i servisa za nju šest posto. Microsoftov odjel za računalne igre ostvario je sedam posto slabije prihode u odnosu na isto razdoblje lani.

Isporuke osobnih računala su tijekom tog razdoblja zabilježile pad od blizu 13 posto, najstrmiji u zadnjih devet godina, zbog geopolitičkih tenzija, rasta inflacije i problema u lancima opskrbe.

Tom je trendu prkosila linija laptopa Surface, koja je ostvarila rast prihoda od deset posto iako nije ponudila velike novitete tijekom tog razdoblja. Pitanje je, doduše, što će se dogoditi nakon što Intel podigne cijene procesora do kraja ove godine, što bi trebalo obuhvatiti Wi-Fi i druge procesore za povezivanje.

Microsoft Office u plusu je za devet posto, uz rast broja pretplata na 59,7 milijuna. Web poslužitelji i usluge u računalnom oblaku rasle su za 22 posto, ponajprije zahvaljujući Azureu i drugim servisima čiji su prihodi rasli za 40 posto.Linkedin je ostvario rast prihoda od 26 posto.

Rast prihoda Alphabeta značajno usporio

Alphabet, u čijem je vlasništvu Google, prijavio je pad zarade drugo tromjesječje zaredom, što je pripisano slabijoj potražnji za digitalnim oglasima.

Prihodi su bili nešto manji od očekivanih (69,69 naspram 69,9 mlrd. USD), dok je prihod po dionici iznosio 1,21 umjesto 1,28. USD.

YouTube je donio 7,34 mlrd. USD (prognozirano je 7,52 mlrd. USD), Google Cloud 6,28 mlrd. USD (6,41 mlrd. USD), a troškovi akvizicije prometa dosegnuli su 12,21 mlrd. USD (12,41 mlrd. USD).

Rast prihoda usporio je na 13 posto, što je značajan pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je zabilježeno 62 posto zbog povećanje potražnje i potražnje nakon pandemije.

Rast prihoda od oglasa bio je 12 posto, na 56,3 mlrd. USD. YouTube je pritom uprihodio tek pet posto više.

Rezultati poslovanja obje tvrtke daju naslutiti kako se tehnološki divovi mogu nositi s nepovoljnim uvjetima poslovaja. Ali, nema dvojbe oko toga kako te okolnosti uzimaju svoj danak, piše Market Watch.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next