Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Tužba američkih regulatora protiv Meta Platforms mogla bi promijeniti puno toga Istaknuto

Tužba američkih regulatora protiv Meta Platforms mogla bi promijeniti puno toga

Američka regulatorna agencija Federal Trade Commission (FTC) podigla je tužbu kako bi zaustavila Meta Platforms u preuzimanju startupa Within.

Riječ je o tvrtci koja razvija rješenja za fitness u virtualnoj stvarnosti. Akvizicija je Meti značajna za razvoj metaverzuma jer je u pitanju tehnologija koja tek biva razvijena.

Šefica FTC-a Lisa Khan tom je tužbom naglavce okrenula standarde borbe protiv stvaranja monopola koji su vrijedili zadnjih nekoliko desetljeća.

Moguće je kako je to naznaka promjene u odnosu prema regulaciji velikih korporacija u Sjedinjenim Državama općenito.

Bit će dovoljno i prihvaćanje tužbe

Naime, Khan vjeruje kako se FTC može pozvati na zakon koji štiti tržišno natjecanje i prije no što pojedini segment tržišta sazrije do stadija u kojem je jasno koje tvrtke dominiraju. Takvo rano djelovanje bi u ovom slučaju bilo opravdano jer bi Meta mogla preuzimanjem ukloniti potencijalnu buduću konkurenciju.

Dosad je praksa bila podizanje tužbi kako bi se spriječilo stvaranje jasno definiranih monopola pa regulatori tako nisu bili spriječili Google u preuzimanju YouTubea 2006. godine ili Facebookovu kupovinu Instagrama 2012.

Khan bi zbog toga mogla čekati teška borba. Savezne vlasti u SAD-u dosad su u barem dva slučaja izgubile parnice kad su posegnule za ovom argumentacijom. Tužbu protiv Mete stoga se smatra isprobavanjem terena kako bi se provjerilo koliko se daleko može ići, piše New York Times.

Očekivano, odmah je podigla prašinu. Izvršni direktori velikih tvrtki iz Silicijske doline upozorili su kako bi mogla dovesti do gušenja inovacije i obeshrabriti istraživanja novih područja, kao i ulaganja u njih.

U lipnju prošle godine FTC-u je odbačena tužba protiv Facebooka zbog narušavanja tržišne utakmice. No, FTC-u pobjeda u vidu sudske presude u njihovu korist možda i nije nužno potrebna. Dovoljno je pokazati kako je moguće podnijeti ju u ovakvim slučajevima. Lisa Khan vjeruje kako je manjak djelovanja tijekom duljeg razdoblja imao negativne posljedice po tržišnu utakmicu. l to je ono što pokušava promijeniti.


na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next