Biz Tech web portal powered by vidi logo2

FTC tužbom želi spriječiti Nvidijino preuzimanje Arma Istaknuto

FTC tužbom želi spriječiti Nvidijino preuzimanje Arma

Američka regulatorna agencija Federal Trade Commission (FTC) podigla je tužbu protiv tvrtke Nvidia zbog najavljenog preuzimanja britanskog dizajnera čipova Arma.

Akvizicija vrijedna 40 milijardi američkih dolara Nvidiji bi predala kontrolu nad računalnom tehnologijom i dizajnima na koje se konkurentske tvrtke oslanjaju pri razvoju vlastitih rješenja kojima se na tržištu natječu protiv Nvidije, navedeno je u tužbi.

Tvrtka u kojoj bi bili i Nvidia i Arm posjedovala bi alate i razlog zašto gušiti razvoj inovativnih tehnologija nove generacije, među kojima su one kakve se koriste u podatkovnim centrima i računalnim sustavima ugrađenima u automobile koji pomažu pri vožnji.

Arm licencira nacrte čipova i s njima povezanu tehnologiju tvrtkama kao što su Apple, Samsung i Qualcomm. No, na ovaj ili onaj način radi s većinom tvrtki koje se bave proizvodnjom poluvodiča. Dosad su, piše CNBC, poslovali kao neutralni dobavljač.

Pod pritiskom regulatora

Preuzimanje bi Nvidiji omogućilo jačanje prisutnosti u područjima u kojima dosad nije bila zastupljena jer se usredotočila na razvoj procesora za grafičku obradu i umjetnu inteligenciju. Ali, već i sama mogućnost akvizicije utjerala je strah u kosti Nvidijinim konkurentima, koji ne vjeruju obećanjima prema kojima će Arm nastaviti poslovati nezavisno i neutralno, piše CNet.

Osim gušenja inovacija, strahuje se kako bi posljedica preuzimanja mogle biti više cijene i sužena mogućnost izbora.

Nvidijino preuzimanje Arma je pod povećalom javnosti otkad je najavljeno u rujnu prošle godine.

Europska unija je tijekom listopada najavila istragu najavljenog preuzimanja. Britanska regulatorna agencija također je najavila istragu koja će potrajati šest mjeseci. To što su se u FTC-u odlučili na tužbu kako bi ga zapriječili daje naslutiti kako se planu o kupovini Arma ne piše dobro.

Predsjednica FTC-a Lina Khan poznata je po tome što nije naklonjena korporacijama i što zagovara snažniju primjenu zakona koji brane monopolističko ponašanje.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next