Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Twitter bi mogao prihvatiti ponudu Elona Muska Istaknuto

Twitter bi mogao prihvatiti ponudu Elona Muska

Uprava Twittera navodno je sklona prihvatiti ponudu Elona Muska za preuzimanje te tvrtke i njeno delistiranje s tržišta kapitala.

Musk je bio ponudio preuzimanje svih slobodnih Twitterovih dionica po cijeni od 54,2 američka dolara po dionici, odnosno oko 43 milijarde USD ukupno.

Očekivalo se kako će Twitter odbiti tu ponudu, čemu je u prilog išlo i prihvaćanje strategije "otrovne pilule" kako bi se oduprijeli mogućem neprijateljskom preuzimanju. Ali, stav uprave te društvene mreže se, čini se, promijenio nakon što je Musk otkrio kako je osigurao 46,5 mlrd. USD za akviziciju.

Twitterov upravni odbor sastao se tijekom nedjelje kako bi raspravio Muskovu ponudu. Potom su pregovarali sa šefom tvrtki SpaceX i Tesla do ranih jutarnjih sati u ponedjeljak. Sporazum bi navodno mogao biti postignut još do kraja dana.

Poraz za Agrawala

Zasad nije jasno kako bi trebao izgledati, kao ni hoće li se održati čak i ako će biti postignut. Neimenovani izvori bliski pregovorima su Reutersu rekli kako mogu pregovori propasti u zadnji tren.

Twitter nije uspio osigurati mogućnost razmatranja drugih ponuda nakon potpisivanja sporazuma, ali bi mogao prihvatiti ponudu mimo Muskove ukoliko mu plate odštetu za prekid pregovora.

Musk, trenutno najbogatiji čovjek na svijetu, u preuzimanje se upušta kao privatna osoba. Više od dvije trećine paketa kojeg je Musk prikupio kako bi preuzeo Twitter čine njegova sredstva. Ostatak će biti pokriven zajmovima banaka, s imovinom te društvene mreže kao jamstvom. Tesla zasad nije upletena u taj pothvat. 

Vrijednost Twitterove dionice porasla je za 4,5 posto na 51,15 USD u trgovanju na Njujorškoj burzi nakon što su se pojavile vijesti o mogućem dogovoru.

Musk želi preuzeti Twitter kako bi ga preobrazio u "stvarnu platformu slobode govora".

Prodaja Twittera značila bi poraz glavnog izvšnog direktora Paraga Agrawala, koji je na tu poziciju došao u studenom prošle godine, iako je na dobrom putu ostvariti financijske ciljeve postavljene za 2023. godinu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next