Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Panasonic gradi najveću tvornicu baterija za električna vozila Istaknuto

Panasonic gradi najveću tvornicu baterija za električna vozila

Panasonic je s američkom saveznom državom Kansas dogovorio gradnju tvornice baterija vrijedne četiri milijarde američkih dolara.

Pogon na lokaciji u blizini grada De Sota, gdje se ranije nalazila tvornica streljiva, trebao bi biti najveći te vrste na svijetu. Trebao bi zapošljavati ukupno osam tisuća radnika.

Nova tvornica proizvodit će baterije visokog kapaciteta za modele tvrtke Tesla. Vjerojatno će biti riječ o modelu 4680, koji nudi do pet puta veći kapacitet u odnosu na prethodnu generaciju, ali je i znatno veći. Panasonic je surađivao pri razvoju tog modela.

Tesla trenutno proizvodi te baterije u vlastitim pogonima, ali želi potaći i druge proizvođače na preuzimanje tog formata jer namjeravaju kupiti sve što će proizvesti.

Veliki val ulaganja u elektrifikaciju

Panasonic već surađuje s Gigatvornicom u Renu u američkoj saveznoj državi Nevadi.

Tesla je treću Gigatvornicu otvorila u travnju ove godine u Austinu, u saveznoj državi Teksas. Tvornica u Kansasu bit će dobro pozicionirana za opskrbu tog pogona, koji će trebati stotine gigavat-sati u baterijama godišnje jednom kad dosegne puni proizvodni kapacitet i počne isporučivati i Cybertruck te model Tesla Semi, ne samo Model Y.

Usprkos problemima s nestašicama i lancima opskrbe zbog epidemioloških mjera radi suzbijanja širenja koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19, u Tesli tvrde kako je broj vozila koje su isporučili porastao za 90 posto od 2020. do 2021. godine. Ipak, ove godine broj isporučenih vozila je u padu.

U toj su tvrtci 2019. godine počeli razvijati vlastitu liniju baterija. Redovno potpisuju ekskluzivne ugovore s dobavljačima litija.

GM i Ford su također značajno uložili u pogone za proizvodnju baterija i električnih vozila. Iz Forda su najavili kako će potrošiti 29 mlrd. USD na elektrifikaciju i razvoj tehnologija za autonomnu vožnju, piše Engadget.

Slične su najave stigle iz Toyote, Honde, Renaulta, Nissana i Mitsubishija...

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next