Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Dionice Tesle pale u vrijednosti, investitori očekuju pad profitabilnosti Istaknuto

Dionice Tesle pale u vrijednosti, investitori očekuju pad profitabilnosti

Dionice kompanije Tesla Inc. pale su tijekom kasnog trgovanja nakon što je proizvođač automobila upozorio na daljnje udare na već smanjene profitne marže.

Elon Musk je rekao da će tvrtka vjerojatno nastaviti snižavati cijene svojih električnih vozila ako kamatne stope nastave rasti. Mjeseci sniženja već su utjecali na bruto maržu Tesle, koja je pala na 18,2% u drugom tromjesečju, što je najniža razina u tri godine.

Tesla također ulaže novac u druge investicije, uključujući najnoviji model, Cybertruck, i Dojo, unutarnje super računalo na koje će tvrtka, prema Muskovim riječima, potrošiti najmanje 1 milijardu dolara do kraja sljedeće godine. I dok Tesla nastavlja proizvoditi oko 1,8 milijuna vozila u 2023. godini, proizvodnja će ovog tromjesečja opasti zbog nadogradnje tvornice.

Izvršni direktor je manje profite opisao kao uspone i padove u široj rastućoj priči i tvrdio je da bi Tesla jednog dana mogla biti deset puta veća nego što je sada. Investitori su ipak reagirali negativno, jer su dionice pale za 4% u 19:45 u srijedu u New Yorku, nakon što su ove godine više nego udvostručile svoju vrijednost.

„Mislimo da ima smisla žrtvovati marže u korist proizvodnje više vozila jer vjerujemo da će u bliskoj budućnosti doživjeti dramatično povećanje vrijednosti“, rekao je Musk.

Teslaina strategija smanjenja cijena radi povećanja prodajnog volumena - kao reakcija na ograničene kućne proračune i nove konkurente - dala je rezultate. Tvrtka je nadmašila očekivanja u drugom kvartalu, kako po dobiti tako i po prihodima, te je već objavila rekordne isporuke vozila u tom razdoblju.

„Obzirom na nagli rast dionica do sada u 2023. godini, očekivanja investitora su bila jasno visoka prije objave rezultata“, rekao je Garrett Nelson iz CFRA Research u poruci klijentima.

Dobit proizvođača automobila, bez određenih stavki, iznosila je 91 cent po dionici, što je više od 81 centa koje su analitičari predvidjeli. Prihodi su porasli za 47% na 24,9 milijardi dolara, što je bolje od konsenzusnih očekivanja od 24,5 milijardi dolara.

Tvrtka nije ostvarila svoju maržu u automobilskom sektoru, koja je pažljivo promatrani pokazatelj profitabilnosti Tesle, a koja je na početku prošle godine iznosila više od 30%. Analitičar Barclaysa, Dan Levy, izračunao je da je marža za kvartal iznosila 18,1%, izuzev regulatornih kredita.

U siječnju je glavni financijski direktor Tesle, Zachary Kirkhorn, izjavio da cilja na 20% marže u automobilskom sektoru za ovu godinu, izuzev regulatornih kredita. Međutim, to je bilo teško održavati usred općeg usporavanja kupnje električnih vozila i povećanja zaliha, pa je Kirkhorn u travnju povukao tu prognozu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next