Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Deutsche Telekom prodaje važan dio infrastrukture, planiraju smanjiti dug Istaknuto

Deutsche Telekom prodaje važan dio infrastrukture, planiraju smanjiti dug

Deutsche Telekom (DT) pristao je prodati većinski udio u tvrtci GD Towers, čija je vrijednost procijenjena na 17,5 milijardi eura.

Konzorcij sastavljen od kanadske tvrtke za upravljanje imovinom Brookfield i američke investicijske tvrtke DigitalBridge preuzet će udio od 51 posto u GD Towersu. Ostalo će zadržati Deutsche Telekom.

Novac prikupljen prodajom bit će iskorišten za smanjivanje duga njemačke telekom grupacije i ubrzavanje stjecanja većinskog udjela u američkom ogranku T-Mobileu.

Za kupnju je bila zainteresirana i španjolska grupacija Cellnex Telecom, ali ona se povukla iz utrke. Nisu naveli razlog za odustajanje, no pretpostavlja se kako je u pitanju bila prevelika cijena. Njemačka je jedino veće europsko tržište na kojem nisu prisutni.

Brookfield i DigitalBridge veliki su igrači u tom segmentu europske telekom infrastrukture i poznati su kao iznimno ambiciozni.

Profitabilan biznis

GD Towers upravlja s približno 40 tisuća lokacija u Njemačkoj i Austriji. Ima oko 800 zaposlenih. U prvom tromjesječju ove godine ostvarili su 284 milijuna eura prihoda. Prošlu su godinu završili 1,1 mlrd. eura prihoda i 640 milijuna eura zarade prije kamata, poreza i deprecijacije.

Pojedini telekomi prodali su kompletnu infrastrukturu na kojoj su postavljene antene za mobitele i druge uređaje tvrtkama za preuzimanje kao što su Cellnex i Blackstoneov Phoenix Tower International. DT je, skupa s Vodafoneom i Orangeom, zadržao značajan udio u vlasničkoj strukturi.

Orange je osnovao zasebnu poslovnu jedinicu Totem, dok je Vodafone to svoje poslovanje izdvojio i Vantage Towers. Sad gledaju kako ih povezati ili prodati udjele u njima kako bi i dalje ostali prisutni u profitabilnom biznisu, ali ujedno infrastrukturu maknuli iz svojih poslovnih knjga.

Očekuje se kako će prodaja GD Towersa biti okončana do kraja ove godine, uz prihod od 10,7 mlrd. eura, piše Financial Times.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next