Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Kako odrediti plaću novom šefu velike IT tvrtke? Istaknuto

Kako odrediti plaću novom šefu velike IT tvrtke?

Nakon što je trebalo odrediti plaću novom prvom čovjeku u Amazonu su morali učiniti nešto što dosad još nisu.

Jeff Bezos postao je milijarderom i jednim od najbogatijih ljudi na svijetu kao osnivač i dugogodišnji glavni izvršni direktor tvrtke Amazon.

Njegov nasljednik Andy Jassy možda neće odmah postati milijarderom, ali je na dobrom putu. Dobit će kompenzacijski paket vrijedan 212 milijuna američkih dolara. No, to nije samo velika plaća.

Jassy je primio 61 tisuću dionica koje može unovčiti od 2023. do 2031. godine, pri čemu će većina biti dostupna pet do deset godina nakon što ih je dobio.Stoga je veliki dio vrijednosti tog paketa u stvari povezan s time koliko dobro Amazon posluje i raste li vrijednost njegovih dionica. Osnovna Jassyjeva plaća i dalje je razmjerno skromnih 175 tisuća USD godišnje, koliko je dobivao dok je bio na čelu Amazon Web Services.

Poticaj za dugoročni ekspanzivni rast

Kako bi to bilo moguće izvesti u Amazonu su morali učiniti nešto što dosad još nisu. Kako je Bezos bio osnivač i jedini glavni izvršni direktor tvrtke, bilo je izazovno odrediti koliko će osoba koja će ga naslijediti biti plaćena. Odabrali su pristup za koji vjeruju kako će potaknuti smione i dugoročne inicijative, kao i dugoročan ekspanzivni rast.

Pritom su bacili pogled i na plaće Amazonovih konkurenata i drugih usporedivih velikih tvrtki, među kojima su bili Alphabet, Apple, Meta Platforms, Microsoft, Salesforce i Walmart. U obzir su uzeli prosjek kompenzacijskih paketa od 2018. do 2020. godine, koji su bili u rasponu između 151 i 220 mil. USD godišnje.

Godišnja plaća prvog čovjeka Microsofta Satye Nadelle iznosila je 44 mil. USD u 2020. Šefu Applea Timu Cooku na račun je sjelo 14 mil. USD, a glavnom izvršnom direktoru Alphabeta Sundaru Pichaiju sedam mil. USD. Riječ je, naravno, o iznosima bez isplate opcija na dionice, koje su u sva tri slučaja bile značajne.

Kao izvršni predsjednik Bezos i dalje prima istu osnovnu plaću: 81.849 USD godišnje. Amazon također plaća 1,6 mil. USD godišnje za njegovu sigurnost, piše Street.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next