Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Europa se treba žurno riješiti ovisnosti o ruskom plinu Istaknuto

Kadri Simson Kadri Simson Olga Makina

Europska unija ne bi trebala potpisivati nove ugovore o opskrbi prirodnim plinom s Rusijom, poručila je Međunarodna agencija za energiju.

Preporuka koja smjera smanjenju zavisnosti o opskrbi plinom iz te države dio je plana od deset točaka. Njime je također predviđeno:

  • pronalaženje alternativnih izvora plina iz same EU, Norveške, Azerbejdžana...
  • ubrzavanje novih projekata solarnih i vjetroelektrana
  • maksimalno korištenje nuklearne i energije proizvedene korištenjem biomase
  • poticanje potrošača na snižavanje termostata za jedan Celzijusov stupanj
  • ubrzavanje zamjene plinskih bojlera i toplinskih pumpi.

Popis svih predloženih mjera moguće je pronaći ovdje.

"Rusko korištenje izvora prirodnog plina kao gospodarskog i političkog oružja pokazuje kako Europa mora djelovati brzo kako bi bila spremna na suočavanje sa značajnim neizvjesnostima oko opskrbe plinom tijekom nadolazeće zime.

Europa treba žurno smanjiti dominantnu ulogu Rusije u svojim energetskim tržištima i potaknuti korištenje alternativa što je brže moguće", rekao je Fatih Birol, izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju.

Nema brze zamjene

U toj agenciji procjenjuju kako je potrebno ubrzano ulaganje u čiste i učinkovite tehnologije, ali i naglašavaju kako čak i njihova vrlo brza primjena neće u kratkom roku smanjiti potrebu za uvozom plina u velikoj mjeri.

Prema podacima Eurostata, Rusija je bila glavni dobavljač plina i nafte za EU tijekom protekle godine.

"Rat u Ukrajini pokazao je koliko zavisimo o ruskom plinu i rizicima koji dolaze u paketu s time. Ne možemo dozvoliti trećim stranama destabilizaciju naših energetskih tržišta ili utjecaj na to kako biramo izvore energije", istaknula je Kadri Simson, europska povjerenica za energetiku.

Europska komisija bi tijekom idućeg tjedna trebala predložiti plan kako bi EU trebala postati neovisnom o ruskom plinu što je brže moguće, piše CNBC. Njemačka je već obustavila certifikaciju plinovoda Sjeverni tok 2, kojim je plin trebao pristizati u Europu izravno iz Rusije.

Države članice Međunarodne agencije za energiju od 1. ožujka će na tržište pustiti 60 milijuna barela nafte kako bi stabilizirale stanje na tržištu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next