Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Peter Thiel odlazi iz Facebooka, podržat će Trumpove kandidate Istaknuto

Peter Thiel odlazi iz Facebooka, podržat će Trumpove kandidate

Suosnivač PayPala, milijarder Peter Thiel, izaći će iz upravnog odbora Meta Platforms, tvrtke u čijem je vlasništvu Facebook.

Neće tijekom godišnjeg okupljanja dioničara ponovno istaknuti kandidaturu za poziciju u odboru na kojoj je od 2005. godine, ali će do tada ostati na njoj.

Thiel je bio jedan od ranih ulagača u danas najveću društvenu mrežu na svijetu. Investirao je 2004. godine pola milijuna USD, čime je postao prvi značajni vanjski ulagač u brzorastuću mrežu koja će tek godinu dana kasnije dobiti ime po kojoj je danas poznata.

Facebook je od tada izrastao u tvrtku koja je dosegnula vrijednost od bilijun američkih dolara i ostvarila više od 117 milijardi USD prihoda tijekom 2021. godine. Ali, također se početkom ovog mjeseca našla suočena s najvećim padom vrijednosti svoje dionice u jednom danu ikad (26 posto), zbog slabijih poslovnih rezultata i prognoza za ovu godinu koje su bile ispod očekivanih.

Sklon kontroverzama

Iako je podržao Marka Zuckerberga u vrijeme dok je bio tek student s popularnim web odredištem, Thielov boravak u Facebooku nije bio bez kontroverzi.

Primjerice, iskrcao je veliki dio dionica koje je imao u vlasništvu tijekom Facebookove javne ponude dionica 2012. godine, i još više nedugo nakon toga.  Također je ulagao u startupove koji su bili izravna konkurencija Facebooku ili su koristili njegove podatke na neprimjeren način (Clearview AI).

Poznat je po aktivnoj podršci Donaldu Trumpu tijekom američkih predsjedničkih izbora 2016. godine, pa i kad je republikanski kandidat iznosio ekstremne stavove o imigraciji i bivao optužen za seksualno uznemiravanje. Nakon što je Trump postao predsjednikom Thiel je djelovao kao njegov zastupnik u Silicijskoj dolini i pomogao mu okupiti šefove tehnoloških tvrtki za sastanak u Trump Toweru.

Njegovo osobno bogatstvo procjenjuje se na 2,6 mlrd. USD. Thiel se isprva obogatio na PayPalu, da bi se nakon toga upustio u ulaganja. Krenuo je s hedge fondom, pa se prebacio na rizična (venture) ulaganja.

Tvrtka Founders Fund, koju je 2005. osnovao s Kenom Howeryjem i Lukeom Nosekom, financijski je podržala niz projekata, među kojima su bili Stripe i Airbnb, piše CNBC.  Također su uložili deset mil. USD u Boldend, startup koji razvija alate za hakiranje WhatsAppa.

Bogatstvo mu je donijelo i ulaganje u Palantir Technologies. Tvrtka čiji je suosnivač i predsjednik prodaje softver pomoću kojeg američke vlasti otkrivaju teroriste. Tijekom 2020. godine izlistana je na Njujorškoj burzi.

Kako piše Forbes, u bližoj budućnosti Thiel se planira posvetiti kandidatima bliskim Trumpu na američkim izborima u studenom ove godine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next