Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Meta podbacila s prihodima, budućnost joj nije ružičasta Istaknuto

Meta podbacila s prihodima, budućnost joj nije ružičasta

Meta Platforms, tvrtka u čijem je vlasništvu Facebook, ne samo što je podbacila kad je zarada u pitanju, već joj ni bliža budućnost ne izgleda blistavo.

U zadnjem tromjesječju 2021. godine Meta je ostvarila 33,67 milijardi američkih dolara prihoda, tek nešto više od očekivanih 33,4 mlrd. USD. Ali, zarada po dionici bila je niža nego prognozirana: 3,67 naspram 3,84 USD.

Podbacili su i kad je riječ o broju aktivnih korisnika. Zabilježili su 1,93 mlrd. dnevno aktivnih korisnika (očekivalo se 1,95 mlrd.) i 2,91 mlrd. mjesečno aktivnih (2,95 mlrd.). Mjesečni prihod po korisniku bio je za dlaku veći od očekivanja 11,57 naspram 11,38 USD.

Prognoze za prvi ovogodišnji kvartal također su ispod očekivanja analitičara. Najavljeni su prihodi između 27 i 29 mlrd. USD (naspram očekivanih 30,15 mlrd. USD). Pokažu li se prognoze Mete točne, to bi značilo rast prihoda od tri do 11 posto na godišnjoj razini.

Odjel za hardver gubi milijarde

Za podbačaje su okrivili više čimbenika, među kojima su promjene u zaštiti privatnosti koje je uveo Apple za operativni sustav iOS, problemi s lancima opskrbe zbog kojih oglašivači smanjuju budžete i inflacija. No, također su ukazali na prebacivanje na proizvode koji ne donose podjednako prihoda koliko i News Feed. Kao primjer su naveli to što ljudi provode sve više vremena gledajući video zapise u sklopu značajke Reels.

S promjenom imena u listopadu prošle godine došlo je i do restrukturiranja tvrtke, pa posljedično i do novog načina izvješćivanja o poslovanju.

Odjel za razvoj hardvera Facebook Reality Labs bit će izdvojen u zasebnu poslovnu jedinicu, dok će u temeljnom poslovanju biti zadržana Facebookova obitelj aplikacija, u kojoj su Instagram, Messenger i WhatsApp.

Ta je obitelj aplikacija ostvarila 32,79 mlrd. USD prihoda tijekom zadnjeg prošlogodišnjeg kvartala, od čega je operativni prihod iznosio 15,89 mlrd. USD. Reality Labs je uprihodio 877 milijuna USD, uz operativni gubitak od 3,3 mlrd. USD, piše CNBC.

Meta je poslovala značajno lošije nego Alphabet, a i Apple i Microsoft su u istom razdoblju ostvarili odlične rezultate.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next