Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nijemci Tajvancima onemogućili preuzimanje proizvođača čipova Istaknuto

Nijemci Tajvancima onemogućili preuzimanje proizvođača čipova

GlobalWafers, tajvanska tvrtka koja proizvodi silicijske wafere, neće preuzeti svog njemačkog rivala, tvrtku Siltronic.

Do propasti planova o akviziciji došlo je nakon što njemačke vlasti nisu na vrijeme dale svoje odobrenje.

Sve se to događa se u vrijeme kad sve više država nastoji povećati razinu svog tehnološkog suvereniteta, odnosno smanjiti ovisnost o drugim državama kad je riječ o ključnim tehnologijama poput primjerice proizvodnje poluvodiča. Europa trenutno u tom pogledu u velikoj mjeri ovisi o uvozu iz Azije i Sjedinjenih Država, gdje su smješteni veliki proizvođači poput Samsunga, TSMC-a i Intela.

Nije bilo dovoljno vremena?

Njemačko Ministarstvo gospodarstva nije odobrilo preuzimanje vrijedno 4,35 milijardi eura do 31. siječnja, kad je bio krajnji rok da to učini.

U obrazloženju su naveli kako nije bilo moguće dovršiti sve potrebne korake za preispitivanje investicije. To se posebno odnosi na pregled odobrenja kineskih vlasti vezanih uz moguće stvaranje monopola, koje je izdano tek 21. siječnja.

Ako se GlobalWafers i Siltronic odluče na obnovu pregovora o preuzimanju Ministarstvo gospodarstvo spremno je ponovno pokrenuti postupak kako bi dalo svoju ocjenu. Iz GlobalWafersa su poručili kako su razočarani odlukom njemačkih vlasti i kako će ponovno promisliti svoju investicijsku strategiju.

Da je do preuzimanja došlo, nastao bi drugi najveći proizvođač 300-milimetarskih wafera na svijetu, odmah iza japanskog Shin-Etsua. GlobalWafers će zbog prekidanja procesa morati platiti 50 mil. eura odštete Siltronicu.

Njemačka, matična država Infineona i nekoliko drugih proizvođača procesora, u zadnje je vrijeme sve opreznija prema globalnom opskrbnom lancu nakon što je globalna nestašica čipova pogodila automobilsku industriju po kojoj je poznata, piše CNBC.

Slične su akvizicije pod povećalom regulatora i u drugim državama. Vjerojatno najpoznatiji primjer je najavljeno preuzimanje britanske tvrtke Arm, za što je Nvidia spremna platiti 40 mlrd. američkih dolara.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next